Andalusie - Perla jižního Španělska

Na jihu Španělska se nachází ohnivá a svůdná Andalusie. Její břehy omývá Atlantický oceán i Středozemní moře a mezi nimi se do výšky tyčí bájemi opředená skála - The Rock of Gibraltar. Vypráví se tu o překrásných maurských princeznách a odvážných sultánech. Andalusie je opojná jako sklenka lahodného vína, živelná jako tanečnice Flamenca, neohrožená, jako korida, která se tu zrodila a nezapomenutelná. Pojďte se podívat na pár míst, která se zapsala do našich srdcí a která doporučujeme navštívit. 



Článek o tom, na kolik nás vyšla cesta po Andalusii, najdete TADY.




Název mysu pochází z arabštiny a má více výkladů: buď Taraf al-Ghar (mys jeskyní, popř. mys vavřínů) nebo Taraf al-Gharb (západní mys). Tento 34 metrů vysoký maják byl postaven v roce 1860. Mys je proslulý jako dějiště bitvy u Trafalgaru, k níž došlo 21. října 1805 a britské námořnictvo pod vedením Horatia Nelsona v ní porazilo Francouze a Španěly. Na počest bitvy bylo pojmenováno Trafalgarské náměstí v Londýně. Navzdory historickému významu je Trafalgar dnes docela nenápadným místem. Na nízkém mysu, který odděluje sobě podobné, do daleka se táhnoucí písečné pláže, stojí bílý maják – a to je skoro všechno. V místě není žádný výrazný památník, jen informační tabule sděluje, co se tady 21. října roku 1805 odehrálo. 

Bolonia 


Bolonia je několik desítek metrů vysoká písečná duna. Výstup na ni rozhodně stojí za tu námahu! Písečná duna tu pomalu pohřbívá stromy a vzniká tak menší poušť, kde občas nějaký zbytek stromu čouhá. Z vrcholku duny je krásně vidět celá zátoka i břehy Maroka. Hned vedle pláže jsou docela rozsáhlé ruiny

římského města Baelo Claudia. Silnice, která sem vede je slepá a na ulicích vládnou kočičí gangy. V blízkém okolí nejsou žádné luxusní hotelové resorty, naplno si tu tak můžete užívat odpočinek na pláži nebo se věnovat oblíbenému kitesurfingu.

Tarifa


Mys Tarifa, nejjižnější místo Evropy, které je spojené se zemí dlouhým molem. Také je to místo, kde se pojí Středozemní moře s Atlantským oceánem. Procházkou po molu tak na jedné straně posloucháte šplouchání moře a z druhé na vás bouří vlny oceánu. Před každým výletem do Tarify je dobré zkontrolovat počasí, protože větrno tady znamená pořádný vichr, znemožňující koupání a někdy i procházky. Tarifa je proto rájem kitesurfingu.




Gibraltar se rozkládá na 6,5 km čtverečních a žije tu přes 30tis obyvatel. Není tu žádný přímý zdroj pitné vody, všechna se sem musí dovážet a plýtvat je tedy přísně zakázáno! Zajímavostí také je, že musíte přejít přes ranvej letiště.Gibraltar, pojmenovaný po svém maurském dobyvateli ze začátku osmého století, je vlastně jedna velká skála – ale každoročně sem zavítá více než sedm milionů turistů. Zdejší oblast slouží i jako jakýsi výminek pro britské penzisty, kteří si zde dopřávají šťastné stáří zalité sluncem. Již třikrát proběhla referenda o přičlenění Gibraltaru pod Španělskou správu, ale dopadla zcela jasně, formálně tu bude vládnout i nadále královna Alžběta II.


Ronda 



Na každém kroku zde narazíte na kontrast maurské minulosti a křesťanské přítomnosti. Celé město je postaveno na skoro stometrovou roklí EL Tajo. O pohnuté historii města plné válečných konfliktů píše ve svém románu Komu zvoní hrana i Ernest Hemingway.  V Rondě se nachází jedna z nejslavnějších arén — Plaza del Toros. Součástí Plazy del Toros je muzeum, kde si prohlédnete slavné toreadorské kostýmy, jež mimo jiné vycházejí také z kreseb a rytin španělského malíře Franciska de Goyi.

Setenil de las Bodegas



Setenil de las Bodegas je velmi nevšední a podmanivá vesnice, která se často umisťuje na předních místech v hodnoceních o nejkrásnější vesnici ve Španělsku. I proto sem jezdí stále víc turistů. Část domků je tu vystavěná pod skalním převisem, trochu jako ptačí hnízda. 






Caminito del Rey


Turisticky je toto místo tedy masová záležitost a to i v zimě. Vstupenka pro individuální prohlídku bez průvodce stojí 10 EUR na osobu. Doporučuji také rovnou dokoupit cestu autobusem zpět na parkoviště za 1,5 EURa na hlavu. Stezka je totiž jednosměrná a zpět k autu je to asi 7 km po silnici. Mimochodem, vstup je povolen až dětem od 8 let. Což si myslím, je úplně zbytečný limit, stezka je opravdu bezpečná. Stezka jako taková byla vybudována před více než 100 lety a sloužila jako cesta pro dopravu a zásobování pro pracovníky vodních elektráren u blízkých vodopádů. Známou se stala také návštěvou krále Alfonse XIII, který se po ní u příležitosti otevření přehrady Conde del Guadalhorce prošel, a díky níž se jí začalo říkat ,,královská stezka,, neboli Caminito del Rey. Stezka byla známá svého času jako jedna z nejnebezpečnějších na světě. Po několika úmrtích se španělské úřady rozhodly stezku uzavřít. Nicméně i tak se lidé stále pokoušeli stezku projít. Nakonec tedy usoudily, že bude lepší ji opravit a od roku 2015 je opět po 14 letech otevřená turistům. Na opravu bylo třeba 9 milionů EUR z fondů EU.

Laguna de Fuente de Piedra


Laguna de Fuente de Piedra je přírodní rezervací v Malaze, ve Španělsku. Na délku měří přibližně 6km, a zabírá plochu o rozloze 1.400 hektarů. Tím se stává největší mokřadou v Andalusii a jednou z největších v celém Španělsku. Laguna je naplněna slanou vodou a je domovem velkého množství plameňáků. Další, přibližně 170 druhů ptáků, v blízkosti laguny hnízdí.  







Jde o jednu z nejpůsobivějších vápencových krasových oblastí v Evropě. Před nějakými sto padesáti milióny let se tu ještě rozlévalo moře, dnes tato přírodní rezervace dosahuje v nejvyšším bodě 1336 metrů. Rozkládá se na ploše téměř 12 km2 a částečně si ji můžete projít pěšky. Budete žasnout nad tím, jak podivuhodné tvary dokázaly z vápence vymodelovat voda, vítr a eroze. Nejfotografovanější, tudíž i nejznámější jsou skalní útvary připomínající šrouby s jejich více či méně ostrými závity. Zcela jistě se i vám „zavrtají“ do paměti.


Comares


Comares nás opět překvapilo. Ve městě byl takový klid, že by se snad dalo říct, že tu "chcípl pes". Celým městem vás provedou modré keramické stopy, které udávají směr uzoučkými uličkami. Vládne tu ticho a pohoda, v kavárnách sedí pár lidí, všude visí vyprané voňavé prádlo a odpočívají místní kočky. Snad nejkrásnějším místem města je hřbitov. Je nádherně nazdobený a výhled odsud si dokážete vychutnávat opravdu dlouho. 





Frigiliana



Frigiliana je známá jako nejkrásnější vesnice ve Španělsku. Obklopuje ji rozsáhlý přírodní park s několika turistickými trasami. Zachovala si jedinečný andaluský styl s krásnými domky, uličkami, obchůdky a restauracemi. Při procházce obcí narazíte na mnoho prodejců, kteří se věnují výrobě zboží z trávy Espartogras a keramiky. Tyto výrobky jsou pro tuto oblast Andalusie typické.





Nerja


Jeskyně byly nalezeny roku 1959 a kde jsou k vidění zajímavé nástěnné malby spadající až do období paleolitu. Rovněž zde byly nalezeny ostatky člověka kromaňonského. V jeskyních se nachází 32 metrů vysoký stalagnát, který je podle Guinessovy knihy rekordů největší na světě. V hlavním sále, jehož strop dosahuje maximální výšky 68 metrů, se každoročně od roku 1961 koná festival vážné hudby a baletu.



Lanjarón


Cestou přes průsmyk Maurských vzdechů (Puerto del Suspiro del Moro), kterým z města prchal poslední maurský vládce, dojedete do městečka Lanjarón. Město je vyhlášené díky léčivým pramenům. Léčivá voda se zde stáčí do lahví a prodává se v celém Španělsku. Ve městě je zřícenina hradu Alpujarras, ze kterého jsou moc pěkné výhledy do kraje. Vyplatí se také vyjít nahoru nad město a projít se mezi zahradami plnými mandarinek, avokád, kaki nebo třeba kiwi.


Granada




Granada - leží naproti často zasněženým vrcholkům pohoří Sierra Nevada. Světově známé se stalo díky památkám na dobu muslimské vlády. Potom co upadla i Sevilla a Cordóba do rukou katolických králů, zůstala Granada 250 let jediným nezávislým muslimským emirátem na španělském území (až do roku 1492). Tehdy byla jedním z nejbohatších měst středověké Evropy, centrem obchodu, umění a vědy. Jasně o tom svědčí zejména palác Alhambra, dominující městu z výšky. Výzdoba Nasridského paláce evokuje orientální pohádky a je jedním z vrcholů světového umění. K areálu zapsanému na listině UNESCO patří dále pevnost Alcazaba a palác Generalife s krásnými zahradami. Křesťanský vládce Karel V. přidal obrovský renesanční palác. Neméně zajímavá je i stará islámská čtvrť Albayzín (rovněž UNESCO). Rozkládá se na úbočí kopce a zachovaly se tu muslimské hradby, cisterny, brány, fontány a domy. Také Královská kaple (Capilla Real), přiléhající ke katedrále, dokazuje, že město má opravdu hodně co nabídnout. Jde o mauzoleum "katolických veličenstev" (Ferdinanda, Isabely a jejich příbuzných) z přelomu 15. a 16. století.



Pradollano (Sierra Nevada)



Pradollano v pohoří Sierra Nevada je nejjižnější evropské lyžařské středisko, ležící nedaleko horké Granady. Jeho vrcholové stanice leží ve výšce téměř 3 300 m n. m., a je tak zároveň nejvýše položeným areálem ve Španělsku. Lyžařské terény se rozkládají po členitých úbočích vrcholu Veleta s převahou středně těžkých či lehkých sjezdovek, velmi dobré jsou i výukové terény. Ubytovací resort Pradollano leží ve strmém svahu ve 2 100 m n. m. a tvoří jej komplex rezidencí, obchodů i barů. Překvapivě nebývá na zdejších povětšinou severozápadních svazích nouze o sníh (často jsou sněhové podmínky přesně opačné než v Alpách), ale problémem je hlavně větrné počasí - všechny svahy jsou holé. Sierra Nevada je typicky víkendovým střediskem s klidnějšími všedními dny.

Guadix



Návštěva jeskynního města Guadix je nevšedním zážitkem. Je to takový živý skanzen, lidé zde žijí v jeskyních vybudovaných v odolném pískovci. V jejich domech je stabilní teplota cca 18 stupňů, což je příjemné v zimě a musí to být báječné v parném létě. K vidění jsou jeskynní domky od opravdu krásně zrekonstruovaných až po ty patřící nejchudším. Čím více od muzea nebo centra, tím jsou domky jednodušší a je jasné, že lidé chudší. Paradoxy jsou tu ale velmi blízko sebe. U jednoho domku parkuje luxusní BMW a kousek vedle se místo auta pase oslík. Výhledy na město jsou krásné a stojí za to se tu chvíli zastavit. 

Almería



Almería je proslulá jako maurské město nebo-li „ciudad del moro“. Svou přezdívku získalo díky úzkým uličkám a atmosféře, které více než typické Španělsko připomínají druhý břeh Středozemního moře. Už jen kvůli početné komunitě arabského obyvatelstva a okrově zbarvené poušti v okolí budete někdy na vážkách, jestli jste se náhodou neocitli v Africe. Almería je zkrátka kouzelné a neotřelé místo s jedinečnou atmosférou.



Cabo de Gata



Mezi ostrými skalisky tady najdete malé pláže, které přímo vybízí ke dni plnému lenošení. Cabo de Gata je taková evropská exotika, všude jsou kaktusy, skály, traviny a půda je hodně suchá, prší tu opravdu výjimečně. Toto místo je také zapsané na seznamu UNESCO. 









TOP pláže v Andalusii, které jsme navštívili




Playa de la Alcaidesa - s výhledem na masiv Gibraltaru je tato krásná dlouhá pláž spoustou mušliček a romantickým majákem. GPS 36.2375078N, 5.3111331W.



Cala del Pino - poblíž města Nerja. Malebné zátoky pod ostrým skaliskem. Ideální na šnorchlování. Krásné spíše přírodní koupání, nejsou tu bary ani jiné zázemí. GPS 36.7465822N, 3.8000325W


Conil de la FronteraNajdete zde pláže jak přírodní, tak i upravované, velké i menší, veřejné i odlehlé. Za hlavní pláž je považována Playa de los Bateles, která je nejdelší a většinou se na ní nachází také nejvíce lidí. K dalším oblíbeným plážím patří Playa La Fontanilla, Playa del Gallo Fuente, Playa Punta Lejos a Cala del Aceite. Přitažlivá je rovněž pláž Playa El Roqueo, na níž se nachází bunkr pocházející z občanské války. GPS 36.2957628N, 6.0839797W

BoloniaPláži Bolonia někteří přezdívají „nebe na zemi“. Součástí pláže jsou písečné duny, které byly prohlášeny za přírodní památku. Maroko je na dohled a jedinečná atmosféra místa zaručena. GPS 36.0854606N, 5.7733753W. 





Andalusie ale nabízí mnohem více. Ať už sem pojedete karavanem, jako my, nebo třeba přiletíte letadlem, určitě nezůstávejte na jednom místě a objevujte všechny krásy a chutě tohoto nádherného koutu Evropy. 

Žádné komentáře