Karavanem do Rakouska na lyže - na divoko

Během posledních dvou zim jsme vyměnili na horách bydlení v apartmánu za obytné auto. Vždy jsme se snažili najít možnost parkování (nikoli kempování) hned u sjezdovky. Níže najdete lyžařská střediska, která jsme zatím stihli navštívit. Kde jsme tam parkovali a jak se nám lyžovalo? Pojďte mrknout :-) 





Přejeme vám cesty plné pohody! :-) 
Dachstein (článek z naší návštěvy je TADY)

Webové stránky střediska najdete TADY. Se skipasem „Dachstein West“ máte přístup ke 155 km pestrých sjezdovek, na které vás dopraví 52 lanovek. 

🚗  ParkováníParkovat obytným autem se dá bez zákazových cedulí pod jezerem Gosauseen třeba tady GPS 47.5445586N, 13.5045100E. Parkoviště je přímo u lanovky, bez jakýchkoli služeb a je zdarma. 

🎿 Lyžování - středisko nabízí velké množství sjezdovek všech stupňů obtížnosti. Jsou tu také dva fun parky, kde si přijdou na své všichni milovníci skoků. Vše je pěkně propojeno rychlými lanovkami. Za mě skvělý poměr cena/výkon. Rádi se sem budeme vracet.

Mapka střediska Dachstein.

Solden (článek z naší návštěvy je TADY)

Solden je velkoměsto lyžařů - tedy město samotné. Hotely, penziony, bary, vše tu žije a jestli tu něco nehledejte, tak je to klid. Webové stránky střediska najdete TADY. Na druhou stranu rozsah, který tady po lyžařské stránce můžete najít, se musí zavděčit opravdu každému. 

🚗 Parkování - Středisko jsme navštívili před hlavní lyžařskou sezonou a parkovali jsme zde GPS 46.9213067N, 10.9486961E ve výšce 2780 mnm, přímo u lanovky. V hlavní sezoně bude asi situace jiná, takže doporučuji možnost stání ověřit předem.

🎿 Lyžování - V době naší návštěvy byla v provozu jen horní část střediska na ledovcích, ale povrch byl parádní a jezdilo se nám tu moc pěkně. určitě se někdy zkusíme do Soldenu vrátit, až bude v provozu všechno.

Mapka střediska Solden.

Pitztaler (článek z naší návštěvy je TADY)

Na ledovec se dostanete z parkoviště jedině podzemní zubačkou, což může být pro mnohé trochu neurotický zážitek :-) středisko je menší, téměř rodinné, sjezdovky převážně červené. Jedná se o nejvýše položené lyžařské středisko Rakouska. Více informací najdete TADY

🚗 Parkování - středisko jsme navštívili v září, takže těžce před sezonou :-) na parkovišti jsme byli sami. GPS 46.9586283N, 10.8725044E. Stání je tu povoleno na 24 hodin, pak je třeba se registrovat na místním úřadě.

🎿 Lyžování - když pominu ten vláček, kterým se musíte dostat ke sjezdovkám, tak je středisko parádní. Sjezdovky jsou široké, fun park zábavný a výhledy do okolí dechberoucí. 

Mapka střediska Pitztaler.

Hinterstoder

Jedno z nejoblíbenějších lyžařských středisek, snadno dostupné z Čech po dálnici. Musíte sice zakoupit dálniční známku, ale vyhnete se všem placeným tunelům. Webové stránky střediska jsou TADY. Skvělé je, že děti do 10ti let lyžují jen za 3 EUR.

🚗 Parkování - parkovat obytkou je možné bez problémů na parkovišti za tenisovou halou GPS 47.7022875N, 14.1583708E. Není tu žádný servis, elektřina, ale také tu není zákaz a k lanovce je to kousek, jen přes parkoviště. Pokud jedete lyžovat na víkend, doporučuji dojet v pátek večer nebo v noci - bude se vám lépe parkovat než během sobotní špičky.

🎿 Lyžování - středisko je opravdu všestranné. Převažují červené sjezdovky, které doplňují i zajímavé delší černé padáky a příjemné modré "dětské" kopce. Středisko je spíše víkendové, takže během víkendů čekejte větší nápor, ale i tak se ve frontách v podstatě nečeká.  



Mapka střediska Hinterstoder.
Flachau


Sjezdovky mezi středisky Flachau, Wagrain a Alpendorf tvoří typickou lyžařskou houpačku přes jednotlivé vrcholy a údolí, navíc geniálně propojenou pomocí visuté lanovky mezi svahy Griessenkarecku a Grafenbergu nad Wagrainem. Největší propojená síť tratí v oblasti Salzburger Sportwelt spolu s dobrou dostupností samozřejmě zajišťuje i rušnější návštěvnost. Více informací najdete TADY.

🚗 Parkování - středisko umožňuje parkovat obytná auta zdarma tady GPS 47.3536514N, 13.3880233E. K vleku je to pěšky kousek. Jen v době naší návštěvy tu byla přehlídka elektrocentrál, což trochu kazilo dojem. Velkou výhodou je skvělá dostupnost z Prahy po dálnici.

🎿 Lyžování - absolutně moderní - přesně takový dojem jsme tu měli. Lanovky jsou nové, vyhřívané, rychlé. I během sobotní špičky jsme nestáli ve frontách. Sjezdovky upravené, ve spodní části tedy totálně ledové (únor 2019), ale vrchní část byla perfektní. Sjezdovky jsou široké, takže na pilování carvingového oblouku ideální :-) na své si přijdou i děti v několika fun parcích. 

Mapka střediska - kopce jsou vzájemně propojené.

Obertauern (článek z naší návštěvy je TADY)

V Obertauernu jsme strávili na parkovišti 5 dní přes Silvestra 2017/2018. Více informací o středisku najdete TADY. Jedná se o čistě turistické městečko, kde je živo hlavně o víkendech a zdejší apres-ski je vyhlášené. Jedno z mála rakouských středisek, ke můžete přímo u hotelu skočit na lyže, bez nutnosti dojíždění, na to samozřejmě navazují vyšší ceny za ubytování.

🚗 Parkování -  bohužel středisko už obytky na parkovišti podle posledních informací přes noc netoleruje :-( My jsme parkovali tady GPS 47.2505544N, 13.5421417E. Pokud je tu již zákaz, je to opravdu škoda, středisko je super.

🎿 Lyžování - Středisko je usazené uprostřed údolí, které můžete na lyžích obkroužit. Sjezdovky jsou všech obtížností, lanovky moderní a rychlé. Za mě top středisko, moc se mi tu líbilo.


Mapka střediska Obertauern.
Reiteralm (článek z naší návštěvy je TADY)

Nejzápadnější hora 4vrcholové houpačky v okolí Schladmingu – Reiteralm – je o něco sportovněji tvarovaná než sousední vrcholy, a stala se tak stabilní tréninkovou základnou mnoha lyžařských hvězd Světového poháru. Díky ultravýkonnému zasněžování bývá Reiteralm jedním z prvních otevřených středisek mimo ledovce – zpravidla se lyžuje už v první polovině listopadu. Webové stránky střediska najdete TADY

🚗 Parkování - Středisko jsme obytkou navštívili ještě před hlavní sezonou. Zůstali jsme celý víkend na hlavním parkovišti GPS 47.3880778N, 13.5991508E. V hlavní sezoně bude ale nutné využít přilehlý kemp u hotelu Brunner.  

🎿 Lyžování - pestré, sportovní a přitom celkem široké sjezdovky. Díky tomu, že středisko je spíše menší, se tu perfektně zorientují i větší děti. Sjezd až do údolí je výživný i pro zdatné lyžaře. Moderní lanovky a příjemné restaurace :-) 


Mapka střediska Reiteralm.

Během příští zimy se vypravíme objevovat další lyžařská střediska obytkou, věřím, že stále bude dost míst, kde nechají obytná auta parkovat i přes noc bez zákazových značek. Prosím také všechny z vás, kteří cestujete, nebo plánujete cestovat obytným autem, nejen za lyžováním, o jediné: 
chovejte se slušně. Můžete si přečíst článek Etiketa kempování 😉 

Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit na lyže obytným autem, určitě se podívejte na stránky https://www.skiing-parking-camping.com/, kde najdete přehledné informace o možnostech stání s lyžováním.

1 komentář

  1. Ahoj Katka! Mas uzasny web. Mame obytku 3 mesiace a hladal som tipy na lyzovanie v Rakusku, ked som objavil tvoje stranky - uzasne a velmi napomocne. Do Dachstein West sme chodili lyzovat pravidelne 5 rokov, ale byvali sme vzdy v Russbachu, v apartmane. Chystame sa tam tento rok s obytnakom a skusime to parkovisko, ktore si doporucila. Dakujem a tesim sa na dalsie clanky. Andrej

    OdpovědětVymazat