Město Comares a Nerja, Andalusie část 6.

Celé odpoledne jsme strávili v městečku Comares. Cesta z Torcalu do Comares po vedlejších silnicích nám tedy dala zabrat. Místy jsme měli pocit, že jsme na konci světa. Naše cesta vedla TUDY a obytkou to opravdu nedoporučuji! Myslím, že to bylo na hranici možností a Michal nám cestou ještě o trochu zešedivěl :-) takže pak vyčerpáním usnul na lavičce na hřbitově... :-) 

Jediná fotka, kde jsme všichni :-) u vstupu do jeskyně Nerja. Stála nás 7 EUR, ale co už, hlavně, že jsme pohromadě :-) 
Comares nás opět překvapilo. Ve městě byl takový klid, že by se snad dalo říct, že tu "chcíp pes". Celým městem vás provedou modré keramické stopy, které udávají směr uzoučkými uličkami. Vládne tu ticho a pohoda, v kavárnách sedí pár lidí, všude visí vyprané voňavé prádlo a odpočívají místní kočky. Parkovat se dalo pohodlně před vstupem do města TADY.

Pohodlné parkování s výhledem do kraje, spoustu schodů a hlazení všech koček, které jsme potkali, a že jich bylo!
Snad nejkrásnějším místem města je hřbitov. Je nádherně nazdobený a výhled odsud si dokážete vychutnávat opravdu dlouho. Takže Michal spal na lavičce a my jsme odpočívali na sluníčku :-) 

Pohled na město Comares ze hřbitova a hřbitov samotný. 
Na mnoha domech je překvapivě cedulka Na prodej. Tak nevím, jestli tu turistika tak nevynáší, nebo jestli tu prostě mladí v tom absolutním klidu žít už nechtějí a stěhují se do měst? Přitom zrovna tady bych si dokázala představit prožívat klidné stáří. 

Comares, město plné klidu.
Večer, už za tmy jsme parkovali u města Nerja TADY. Je tu velké parkoviště, obytky povoleny a je zdarma, přímo na pláži. Jediné mínus je výšková zábrana, my to měli na milimetr, že jsme ji podjeli a to jsme vyfoukli měchy jak jen to šlo. Zpátky už to nešlo. Museli jsme jet druhou stranou přes pláž a v noci tajně "přestřihnout" provaz, kterým byla výšková zábrana na pláž uvázaná. Ještě že tam nebyl zámek! Dlouho do noci jsme chodili po městě, podívali jsme se na Balcón de Europa a trochu si užili ruchu, který panoval v ulicích.

Balcón de Europa a noční Nerja plná života.

Ráno jsme přejeli na parkoviště k jeskyni TADY. Parkoviště stojí příjemné 1 EURO. Koupili jsme si hned první ranní vstupné, takže jsme šli na prohlídku sami jen s jednou další rodinkou :-) Ono se vyplatí si přivstat, po nás už najely autobusy turistů...
Jeskyně byly nalezeny roku 1959 a kde jsou k vidění zajímavé nástěnné malby spadající až do období paleolitu. Rovněž zde byly nalezeny ostatky člověka kromaňonského. V jeskyních se nachází 32 metrů vysoký stalagnát, který je podle Guinessovy knihy rekordů největší na světě. V hlavním sále, jehož strop dosahuje maximální výšky 68 metrů, se každoročně od roku 1961 koná festival vážné hudby a baletu.

Téměř individuální prohlídka jeskyně Nerja. Kluci u 32 m vysokého stalagnátu. 
Vedle jeskyně je také krásná botanická zahrada, která bohužel v prosinci spí, ale v létě tu musí být nádherně voňavo! 

Žádné komentáře