Gibraltar, Andalusie část 3.

V neděli 23.12.2018, chvíli před polednem jsme zaparkovali na hranicích u Gibraltaru. Je tu krásné velké parkoviště za 12 EUR na 24 hodin přímo v přístavu a na doporučení jsme toto místo využili. V oblasti se prý často auta vykrádají a parkovat v ulicích se nedoporučuje. Tady to bylo perfektní. Každou chvíli projel celým parkovištěm chlapík na golfovém vozítku a kontroloval svoje zaparkované ovečky. Je tu servisní místo, takže jsme si udělali komplet údržbu vody a WC a také je tu prádelna. K té jsem se vypravila hned večer a to málo, co jsme zatím našpinili jsem si v klidu za pár EUR vyprala a vysušila. 

Oblíbená skákací na prosklené plošině, těsně před tím, než přiběhl hlídač se slovy NO JUMP! a byl dost důrazný. Asi tu prasklou tabuli skla vedle mě měl taky na starosti nějaký skákač... no ale stihla jsem to a nic neprasklo.
Dali jsme si rychlý oběd a vyrazili jsme do Anglie. Pasová kontrola normálně probíhá a jsou opravdu důkladní! Za chvilku už nás ale vítala klasická anglická červená budka. První, co nás praštilo do očí je cena nafty a benzinu - zrovna nám to nevycházelo, měli jsme skoro plnou nádrž, ale nafta tu stála pod 1 EUR a to by se opravdu vyplatilo! Gibraltar se rozkládá na 6,5 km čtverečních a žije tu přes 30tis obyvatel. Není tu žádný přímý zdroj pitné vody, všechna se sem musí dovážet a plýtvat je tedy přísně zakázáno! Zajímavostí také je, že musíte přejít přes ranvej letiště. Tam i zpět jsme čekali a pozorovali vzlétající letadlo, super zážitek, hlavně pro kluky. 

Rychlý oběd v přístavu a hurá na Gibraltar.
Na náměstí jsme objevili oblíbené Costa Coffe a dali si kafe - to jsme ještě netušili, že energii budeme opravdu potřebovat! Na Gibraltarskou skálu samozřejmě vede lanovka, ale to není nic pro nás, takže jsme vyrazili pěšky. Za vstupné jsme platili 36 EUR. Matěje už ve 13 letech všude berou jako dospěláka a platí plné taxy. Je možné si koupit levnější vstupenku, ale pak není zahrnutý vstup na spoustu míst, která jsme chtěli vidět. 

Na Upper Rock vede spoustu schodů a pořádný kopec. Opice jsou opravdu všude!
Dostali jsme sice ke vstupnému mapku, ale asi jsme trochu exoti, protože cestou do toho šíleného kopce jsme nikoho nepotkali, až na jednoho staršího pána, který se nám španělsky snažil vysvětlit, že tudy cesta nevede - měl pravdu - fakt nevedla. Značení žádné, ale když jsme přelezli závoru, tak jsme došli až k horní stanici lanovky. Tam už bylo lidí dost.
Milovníci vojenské historie si tady přijdou na své.

 Cestou jsme si prohlédli Moorish Castle a tunely ve skále, které byly vystavěny v 18. století Great Siege Tunnels. Tunel ve skále je úctyhodný. Kilometrový chodba ve skále s mnohými střílnami a místnostmi pro uskladnění munice. 

Ať se z Gibraltaru podíváte na jakoukoli stranu, vždycky ten výhled stojí za to. A vždycky máte ve výhledu alespoň jednoho makaka :-) 
Prošli jsme všechny přístupné vyhlídky a několikrát jsme čelili zlodějským pokusům drzých makaků. Nejvíc je lákají barevné šátky, věci z batohu nebo třeba takové gumičky do vlasů. Jedna paní měla takovou krásně lesklou a makak jí dal tedy pořádně zabrat než ho setřepala, prostě nutně tu krásnou gumičku do vlasů makačice potřebovala taky! O makaky je tu dobře postaráno, jídla mají dostatek a z turistů si nic nedělají. Jde o jediné místo Evropy, kde žijí volně nějací lidoopi a daří se jim tu věru královsky. 

Tuhle kanonádu jsme si nedokázali odpustit... 
Gibraltar, pojmenovaný po svém maurském dobyvateli ze začátku osmého století, je vlastně jedna velká skála – ale každoročně sem zavítá více než sedm milionů turistů. Zdejší oblast slouží i jako jakýsi výminek pro britské penzisty, kteří si zde dopřávají šťastné stáří zalité sluncem. Již třikrát proběhla referenda o přičlenění Gibraltaru pod Španělskou správu, ale dopadla zcela jasně, formálně tu bude vládnout i nadále královna Alžběta II.

Večer s výhledem na Gibraltar, Honzík neodolal a chytal v přístavu ryby a já měla premiéru ve veřejné prádelně :-) 

Dolů do města jsme sešli po "opičích" schodech přes Apes´Den.Tady je k opicím často pravdu blízko a fakt neuhnou :-) Prošli jsme ještě část města, na hlavní nákupní třídě bylo pořádně živo a plno lidí. Večer jsme pozorovali osvětlenou skálu z jedné strany a přístav z druhé. Gibraltar je místem, kam se kdykoli budu ráda vracet. Nejen kvůli makakům, ale hlavně za jedinečnou atmosférou.

Ještě pár opičáků :-) 

Žádné komentáře