Čtvero ročních období karavaningu


Obytné auto jsme si, po mnoha letech stanování, pořizovali hlavně proto, aby nás nic neomezovalo. Ani roční období, ani počasí. Jezdíme celoročně a každá část roku má svoje plusy i mínusy. 
Jak to vidím já? :-) 


Naše čtyři nejoblíbenější roční období!
LÉTO

Začnu poněkud netradičně létem. To je totiž středobodem sezony většiny cestovatelů. Logicky. Během teplých letních dní je možné spát v nevytápěných autech, přívěsech, pod stanem nebo pod širákem, prostě kdekoli vás jen napadne a není třeba nic moc řešit. Vše, co je potřeba, můžete dělat venku. Všechny kempy jsou otevřené, všechny atrakce vás lákají k návštěvě, řeky jsou většinou sjízdné a voda vhodná ke koupání. Děti mají 2 měsíce prázdnin a je třeba tento čas zaplnit. K létu asi není moc to psát, v létě jezdíme snad opravdu všichni :-)  

Výhody:
- všude je otevřeno (kempy, koupaliště, parky atd..)
- počasí nám hraje většinou do karet a letní deštík není na škodu
- vodní plochy lákají ke koupání

Nevýhody:
- klidná a tichá místa bez lidí se těžko hledají
- v kempech jsou často třeba rezervace
- během cest hrozí dopravní zácpy, hlavně pokud jedete v exponovaných termínech

Letní klasika - flákando na pláži :-) 

PODZIM

Kdo by nemiloval všechny ty nádherné barvy, kterými podzim v přírodě čaruje? Babí léto je úchvatné období. Dny jsou ještě krásně teplé, ale už ne horké, takže ideální na výlety a turistiku. Noci jsou již chladnější, takže se vylidní kempy, protože zimomřiví stanaři už sezonu ukončili :-) Většina zajímavých míst má stále otevřeno, parkování a případné nocování na parkovištích už se tolik neřeší a často nemusíte platit parkovné.  Pokud vyrazíte po letních prázdninách k moři, můžete si užít ještě krásně teplou vodu a minimum lidí na pláži.

Výhody:
- většinou krásné počasí babího léta, nádherné barvy v přírodě
- volnější kempy, prázdnější parkoviště
- všude je méně lidí a větší klid

Nevýhody:
- nutnost uvolnit děti ze školy chvíli po prázdninách
- noci mohou být již poměrně chladné, musíte topit
- dny se krátí, myslete na to při plánování výletů!! My několikrát docházeli za tmy :-)  

Krásné barvy podzimu a super počasí na výlety.
ZIMA

Díky obytce jsme objevili báječnou možnost lyžování s parkováním přímo pod sjezdovkou. Můžeme přijet nebo odjet kdykoli nám to vyhovuje a od auta skočíme přímo do lyží. Mnoho lyžařských středisek stání obytných aut toleruje a je to i zdarma, někde je třeba platit a jinde je to naopak zakázané a musíte jet na noc jinam, nebo do kempu. Na plánování lyžování a stání u sjezdovky určitě mrkněte na stránky www.skiing-parking-camping.com. Pokud nejste zrovna lyžaři, během zimy k návštěvě lákají také mnohé termální lázně. Případně se můžete vydat na nějakou delší cestu na jih Evropy, kde je tepleji. My jsme letos v zimě strávili báječné tři týdny v Andalusii.

Výhody:
- možnost spojit kempování s lyžováním nebo koupáním 
- možnost ujet za teplem na jih Evropy a využít příležitost na volné parkování téměř kdekoli, nikdo si vás nevšímá ani tam, kde jsou v létě přísné zákazy


Nevýhody:
- vyšší náklady na plyn, vytápění auta
- v případě nutnosti nasazení řetězů a jízda po sněhu(vyžaduje zkušenosti)
- za teplem je to dál, ale také se dá


Zimu využíváme hlavně k lyžování, ale i za teplem nás to vytáhlo :-)

JARO

Kdybych si opravdu "musela" vybrat své nejoblíbenější období, asi bych nakonec volila jaro. Hlavně proto, že se na něj vždycky nejvíc těším. Těším se na to, jak se příroda začne probouzet, všechno se zazelená, začne kvést a vonět. Těším se asi i proto, že nemám žádnou alergii :-) Věřím, že pro alergiky je jaro spíš horor. Platí stejné výhody, jako během podzimu. Přes den už může být krásně teplo, ale noci jsou ještě chladné. Takže kempy mají bydlíkáři jen pro sebe, parkování je bez problémů téměř kdekoli a lidí všude málo. Ideální čas na turistiku a objevování nových míst! Lyžaři si také ještě přijdou na své, mnohá střediska jedou až do konce dubna. A naopak je nejlepší chvíle místo lyží naložit kola a věnovat se cyklistice, dokud ještě není takové horko!

Výhody:
- příroda se probouzí a nabízí nádherné barvy, kdo by nemiloval sněženky, krokusy nebo tulipány? :-)
- všude je málo lidí, parkuje se bez problémů
- prodloužení lyžařské sezony až do jarních měsíců
- prázdné cyklostezky

Nevýhody:
- chladné noci, musí se topit
- často pořádně blátivé boty z procházek
- nevím, nic mě nenapadá, miluju jaro! :-) 

Vše se krásně zelená a otužilci se můžou už i koupat! Ideální období na cyklistiku. 
A jak to máte vy? Jezdíte celoročně nebo jen v některém období?
Dejte mi vědět, kdy je to pro vás nej a kdy je lepší zůstat doma za pecí :-) 

Žádné komentáře