Bastei a okolí - tip na víkend


Michal slavil narozeniny. A nejlepším dárkem bylo jet někam obytkou... kamkoli! Vyrazili jsme na víkend do oblasti Saského Švýcarska, z Prahy to jsou necelé 2 hodinky jízdy, možností na výlety je tu víc než dost a předpověď počasí byla příjemně jarní.


Bastei - turisticky hodně vytížené místo, ale v okolí je klid a nádherná příroda.
V pátek večer jsme zaparkovali na malém plácku přímo na křižovatce turistických tras tady GPS 50.9605397N, 14.1054317E. Žádná zákazová cedule tu není a silnice je v noci opravdu klidná. Byli jsme tu sami, ráno se ale parkoviště začalo plnit a přes den už bylo úplně nacpané. Vyrazili jsme podél říčky Polenz nádherným klidným údolím. Všude kvetlo spoustu bledulí a velkou část naší cesty jsme nepotkali ani živáčka. Celá naše trasa vypadala TAKHLE

Příjemná cesta lesem, krásné výhledy a super počasí.
Prvních pár kilometrů cesta kopíruje říčku po jejím proudu a pak nastane první větší stoupání, přes několik krásných vyhlídek do krajiny až k chatě Brand Baude. Kde se vyplatí neodolat a trochu se při pohledu z výšky občerstvit. Na jídlo bylo ještě brzy, tak alespoň kafíčko pro nás a zmrzka pro děti. Mířili jsme na hrad s rozhlednou Hohnstein, sešli jsme ale z trasy a trochu si tak zašli. Díky tomu jsme ale viděli super vodopád GPS 50.9677206N, 14.1160183E, který bychom jinak minuli. Takže všechno zlé je pro něco dobré!

Nečekaně krásný vodopád, který jsme málem minuli a první jarní květiny cestou.
Hohnstein poskytuje několik možností, kde se najíst. My byli ale připraveni a na nádvoří jsme vybalili vlastní sváču. Výhled z hradní rozhledny stojí určitě za těch pár schodů. Hrad se tyčí na vysokém skalním výběžku a jeho dobití i osvobození bývalo nemožné. Málokterý žalář naháněl v historii takovou hrůzu. Můžete zde objevit nespočetné příběhy, které se vážou k hradu Hohnstein: o medvědím příkopu kurfiřta Christiana, jehož zvířata v roce 1756 uprchla, o strmé cestě Wartenbergstraße, která údajně stála Napoleona vítězství v bitvě národů, o strašidelném Šibeničním vrchu, na kterém se v roce 1795 konala poslední veřejná poprava. 

V okolí Bastei a vzácný okamžik - kluci na jedné fotce :-) 

Z hradu jsme opět po proudu říčky Polenz zamířili zpět k autu, kde jsme si dopřáli odpolední kávu a zaslouženou pauzu. V pozdějším odpoledni jsme vyrazili směrem k Bastei. Bastei je skalní útvar s vyhlídkovými plošinami. Je to jedna z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Saském Švýcarsku. Z bašty úzkého skalního útesu ve výšce 194 m nad hladinou řeky Labe se nabízejí široké výhledy na údolí řeky a na Labské pískovce. Skalní most Basteibrücke pochází z roku 1851, kdy nahradil původní dřevěný most z roku 1824. Tady už klid a samotu nehledejte, všude je spoustu lidí a omladiny s pivem v ruce.

Konigstein - pohled do studny a krásné expozice.

Původní plán byl na stejném místě zůstat ještě jednu noc a ráno přejet k pevnosti Konigstein, kterou jsme chtěli navštívit. Jenže - na našem parkovacím místě byl jen slabý signál na mobil a žádný příjem na internet a když máte v autě dva puberťáky, tak to je jako byste je odvezli do samotného pekla :-) Samozřejmě s nadsázkou... Vzhledem k tomu, že kluci bez jediného remcnutí přes den nachodili skoro 30 km, chtěli jsme jim vyjít vstříc a přeparkovali jsme přímo do města Königstein GPS 50.9165581N, 14.0727408E. Parkoviště je přes noc zdarma a zákazová cedule tu není a internet tu frčí rychlostí 4G! Za den parkování jsme pak platili 2,5 EUR. 

Z pevnosti Konigstein.
V neděli už nám počasí tolik nepřálo, ale na návštěvu pevnosti to vůbec nevadilo. Za vstup do pevnosti jsme platili rodinné vstupné 21 EUR.  Pevnost oplývá řadou superlativů, jako první saský garnizónní kostel, obří sud Augusta Silného nebo nejhlubší studna v Sasku. Pohled do studny je opravdu dechberoucí... Pevnost nabízí jedinečné výhledy do všech stran a je opravdu citlivě zrekonstruovaná. Pokud jste ji ještě nedobyli, tak vzhůru na ni. Pomůže vám k tomu i prosklený panoramatický výtah :-) 

Žádné komentáře