Granada a Sierra Nevada, Andalusie část 8.

Z Lanjarónu je to už jen kousek do Granady a ta rozhodně stojí za vidění! Parkovací možnosti v okolí nejsou nic moc a na drahém placeném parkoviště jsme stát nechtěli, takže jsme podle Park4Night vyprali místo TADY. Klasika zase úplně co nejvíc na kopci a zase úplně sami :-) Výjezd úzkými uličkami dobrodružný, bez toho by to prostě nebylo ono..

¨Výhled z našeho stání na Silvestra, ve výšce 2500m, pod námi celá Granada a Pradollano.
Ráno jsme si přeparkovali do Granady SEM. Parkoviště je sice hned vedle paláce Alhambra, ale za 31 EUR na 24 hodin je opravdu předražené. Služby tu nejsou žádné, platí se opravdu jen za parkování. I tak nás to tu stálo asi 16 EUR. Bohužel jsme hned po příchodu k Alhambře prošli zklamáním, vstupenky byly vyprodané na víc než týden dopředu. Takže Alhambru jsme viděli jen zvenku, třeba někdy příště...

Granada a její dominanta - palác Alhambra, kam jsme se tentokrát nepodívali.
Prochodili jsme ale centrum Granady uzkoučkými uličkami křížem krážem a vylezli jsme snad na všechny vyhlídky v okolí. Na většinu z nich jezdí bohužel i busíky nebo taxíky, takže všude bylo dost přeturistováno. Nakoukli jsme do několika kostelů nebo do domku postaveného pro Fátimu Sultánem. Na města moc nejsme, dáváme přednost přírodě, ale Granada má opravdu kouzlo, i přes davy turistů je to nádherné město. Směs kultur, nádech orientu, říká se, že Granada je nejkrásnější město světa. Nevím, tolik jsme jich ještě neviděla, ale rozhodně ji řadím hodně vysoko :-) 

Honzík nám při výstupu asi na 10. vyhlídku trochu stávkoval... Ještě, že máme Michala :-) 
A protože z Granady je nádherný výhled na zasněžené vrcholky SIerra Nevada, zamířili jsme přesně tam. Dojeli jsme do městečka Pradollano, jediného lyžařského centra v Sierra Nevada. Vše bohužel na horách závisí na množství a kvalitě sněhu a toho tu 31.12.1018 měli málo. Středisko nebylo v provozu celé.

🚙 parkování obytek není problém tady 
https://mapy.cz/s/3j4Rv parkoviště je dost velké a my nic neplatili. Jinak je cena 10 Eur/24hod. Za dobrých sněhových podmínek je možné z auta rovnou na vlek a na lyžích k autu. My museli skibusem do města ke spodní lanovce za 1,9 Eur/osoba. 
💱 Nikde není žádný ceník, takže kolik to bude stát jsme se dozvěděli až u jediné kasy, která tu je po cca 15 minutách ve frontě. Za 2 dospělé a děti 10 a 13 let jsme platili 170 Eur. 
🚡Na lanovky ve spodní části byly fronty a některé jezdí tak pomalu, že máte spíš pocit couvání než pohybu vpřed. Horní část byla ale bez front a na kopci jsme byli často i sami. Lanovky jsou dlouhé, jedete i 10-15 minut a nemají "bubliny". V Sierra Nevada hodně fouká, takže sesedáte jako rampouch. A to nám svítilo sluníčko. 
 Povrch je vyfoukaný a hodně tvrdý, často jsou ledové plotny. Hrany dostaly zabrat. 
😎 Celkově - kvůli lyžování do Španělska fakt nejezdit. Ale zase jsme se z kopce koukali na moře a to je skvělý zážitek. A pak taky výhled na zářící Granadu z našeho silvestrovského parkovacího místa ve 2500m


Z lyží se dívat na moře - to je největší zážitek ze Sierra Nevada!

Žádné komentáře