Andalusie karavanem v zimě (na kolik to vyjde?)

Andalusie je nádherná, o tom není pochyb. A pokud máte rádi klid, místa bez lidí a na moře vám stačí se jen dívat,případně si namočit nohy, bude pro vás zimní pobyt ve Španělsku stejně příjemný, jako byl pro nás. Na celou cestu jsme měli jen 19 dní a bylo to opravdu "knop". Na druhou stranu jsme toho viděli a zažili tolik, že i to krásně stačí a určitě stálo za to jet tu dálku. Naše celá trasa vypadala TAKHLE
Naše trasa - cca 6700 km 
👉Na kolik taková dovolená pro 4 lidi vyjde? 👈

⛽ NAFTA 

Najeli jsme přibližně 6700 km, občas jsme jeli i na tajná místa, která v mapě nejsou, nebo trochu bloudili. Spotřebu jsme nakonec v průměru měli 12 litrů. Při naší spotřebě jsme projeli naftu cca za 25 tisíc. V Německu i Španělsku je cena nafty v pohodě cca kolem 1,13 EUR, Francie je horší cca kolem 1,5 EUR za litr. Celou Francii bez natankování nepřejedeme, takže jsme trochu dobrat museli.

💰 DÁLNIČNÍ POPLATKY 

Německo ještě letos zdarma, kvalita dálnic pěkná, prostě německá... 
Francie - to je prostě masakr! Na první mýtné bráně jsme platili skoro 80 EUR a pak už jsem raději jen vždy zavřela oči a strčila tam kartu... Na cestu tam i zpět jsme na francouzské dálnice přispěli celkem 11000 Kč a jejich kvalita je asi stejná jako v Německu, jen tu každou chvíli někde mají rozvrtáno, zúženo a tak, asi jako u nás. 
Španělsko - díky cestě z Bilbao do Sevilly jsme asi nějaké to Euro ušetřili, tady je dálnice zdarma a je to ta nejlepší dálnice, po které jsme kdy jeli! Kvalita povrchu je tu neskutečná, Španělé to tedy opravdu umí! A asi na první dobrou, protože jsme neviděli uzavírku, zúžení nebo jakékoli jiné omezení. Cestou zpět kolem Barcelony už se na dálnicích platí a celkem jsme ve Španělsku utratili za mýto 4690 Kč. Musím ještě říct, že jsme za celou cestu neviděli ani jednu nehodu. Když si představím, že jsme najeli po dálnici cca 5000 km, tak to odpovídá 25 cestám z Prahy do Brna nebo naopak - umíte si představit jet tolikrát tam a/nebo zpět bez stání v koloně za bouračkou a jen s malým zúžením kvůli opravě? To je dobrý sci-fi :-)

Celkem jsme za dálniční poplatky utratili 15690 Kč. 

🏰VSTUPNÉ, PAMÁTKY

První vstupné jsme platili na Gibraltaru za rodinu 43 EUR, vstupenka nás opravňovala ke vstupu do všech pevností na všechny vyhlídky. Lze ušetřit a za 20 EUR pro 4 lidi koupit jen vyhlídkovou trasu, to bych ale udělala třeba až tu budeme podruhé nebo po několikáté a budeme se chtít jen mrknout na opice. Kolik stojí lanovka nevím... šli jsme pěšky :-)
Caminito del Rey - vstupné jsem měla koupené předem online, stojí 10 EUR na osobu bez průvodce. nebo  19 EUR s průvodcem Plus autobus zpět na parkoviště za 1,5 EUR na osobu. Platila jsem tedy 46 EUR celkem. Myslím, že stačí něco načíst na wikipedii, projít si cedule s popisky na místě a průvodce není třeba :-)
Jeskyně v Nerja - Matěj ve svých  13 letech platí všude jako dospělý, za rodinu jsme platili 36 EUR, plus jsme si na konci koupili společnou fotku od vstupu za 7 EUR. 
Další placení nás čekalo v Sierra Nevada. Lyžování na jeden den pro rodinu stálo 170 EUR. Myslím, že to bylo 44 EUR dospělý, tedy i Matěj a 36 EUR za Honzíka. Jsme asi trochu zmlsaní rakouskými nebo italskými středisky, kde za o něco méně peněz dostaneme o dost více muziky. Ještě jsme platili 8 EUR za skibus z parkoviště, ten také často bývá zdarma, pokud máte v rukou lyže. Jak jsem psala v článku, Sierra Nevada byl zážitek, ale původní plán zůstat tu dva dny jsme přehodnotili, jeden den stačil.
Poslední vstupné, které jsme platili bylo dobrovolné ve vojenském muzeu v Cartagena a do kasičky jsme dali 10 EUR. Tak by si ale bývali klidně zasloužili víc, jenže 50 už zase bylo moc a menší jsme zrovna neměli :-) 

Celkem jsme tedy za vstupné utratili 320 EUR (cca 8300 kč).

🚐 PARKOVNÉ

První parkovné jsme platili na Gibraltaru GPS 36.1563378N, 5.3555617W v přístavu 12 EUR na 24 hodin, v ceně byla ostraha, servis pro obytku a možnost prádelny. Pračka i sušička je na mince a platila jsem 7 EUR za obojí.
Další parkovné jsme platili v Granadě - tady je to myslím předražená radost, za 19 EUR jsme tu stáli asi 7 hodin.. Servis žádný, ale do centra nebo k Alhambra je to kousek. A je to myslím bezpečné, všude jsou kamery. GPS 37.1715747N, 3.5795892W. 
Poslední parkovné jsme platili v přístavu v Almérii a to 2,5 EUR, také bez servisu, ale za tuhle cenu je to úplně v pohodě. GPS 36.8310872N, 2.4664756W.

Celkem za parkovné 40,5 EUR (cca 1050 Kč) a z toho jen jedna noc na placeném parkovišti u Gibraltaru. Jinak všude divočina :-)

🍔JÍDLO

Jíst se musí všude, ale na dovolené si vždycky trochu přilepšíme. Zlatý LIDL - ten je prostě všude, stačí zadat do Google map Lidl a za 15 minut už nakupujete :-) Je to taková jistota, vím, kde co hledat, zelenina i ovoce jsou čerstvé a bagetky křupavé. Mimo klasiku se tu dá koupit spoustu "lokálního", hlavně ryby, mořské plody, Jamón v jakémkoli množství, výborné sýry, olivy a samozřejmě víno :-) a to konkrétně za opravdu nízké ceny a přitom výborné! Za 2 eura super vínko k večeři. Nijak jsme se nežinýrovali, Honzík se živil převážně sushi a dovezli jsme taky domů spoustu Jamónu a dalších dobrot. Celkem jsme projedli a pronakupovali 9700 Kč.  Myslím, že doma by nás stejná doba přišla zhruba na stejné projedené peníze...
Restaurace - vyloženě na velkém jídle jsme nikde nebyli. V malých kavárnách jsme si dávali kávu, vínko a něco malého k tomu, třeba churos. V ulicích měst si kluci dávali oblíbený gyros. Jinak jsme vařili v autě. Restaurace nejsou levné, takže tady je to pro nás low cost, tady něco ušetříme...

Nic víc nebylo třeba. Nejdražší na celé cestě je cesta sama, tedy nafta a poplatky za dálnice. Pak už je to jen o tom, co chcete vidět a kde si k tomu zaparkujete. Celkově nás tedy 19 dní ve Španělsku stálo 60.000 Kč.

Málo, moc nebo prostě adekvátní cena? 
Vychází to zhruba na 790 Kč na osobu a den, něco přes 3000 Kč na rodinu a den. Obávám se, že v hotelu s plnou penzí a vstupy, bychom se na tuto cenu těžko dostali. 
Dobrou noc Andalusie! 



2 komentáře

  1. Hezký článek.
    Taky jsme byly přes zimu 2018 v Andaluzii.Je to paráda.My tam byly teda několik měsíců.Mě teda příjde šílený ty poplatky za dálnici.Já tam jezdím po těch nezpoplatněných a příjde mi to úplně v pohodě.Myslím že časový rozdíl max.jeden den ani ne.Ale chápu že když máte omezený čas tak si člověk musí připlatit.Ale tolik to je šílený.Nojo karavan holt oni vyhodnocují jako nákladák a ten má vysokou sazbu.To je tou výškou.
    Jinak jsem koukal že plánujete Sicílii nebo Portugalsko.My byly v Portugalsku.Hezký ale dost podobný jak Španělsko.Doporučuji Sicílii ač jsem tam nebyl jen to tam je asi o dost držší a kempování na divoko v Itálii prej problém.
    Mějte se hezky a štasnou cestu.
    Mira

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář Míro. Dálnice ve Francii jsou opravdu nehorázně drahé. Tady pro nás bohužel neplatí, že cesta je cíl, naopak chceme mít cestu co nejrychleji za sebou (i za cenu poplatků) a pak už si jen užívat cílové destinace. Až nás nebude limitovat čas a školní docházka dětí, na dálnici nás nikdo neuvidí :-) Letos to zatím vypadá na Portugalsko, Sicílie by byla příští rok. Ale ještě uvidíme, pořád to není rozhodnuté. Tam i tam by to mělo mimo hlavní sezonu být na divoko OK, z toho strach nemáme, umíme si najít místečka, kde nikomu nevadíme. Mějte se fajn a šťastné cesty i vám! Katka

      Vymazat