Zasněžený Český ráj

Na poslední lednový víkend se nám nechtělo trmácet nikam daleko, ale chtěli jsme někam, kde bude klid a málo lidí.  Vybrali jsme Český ráj a byla to super volba. Hruboskalsko dobře známe, ale v zimě jsme tam ještě nikdy nebyli.
Zima v Příhrazských skalách - není to pohádka? :-) 

V pátek večer jsme zaparkovali TADY - není tu žádné parkoviště, jedná se o takový betonový plácek, kam ráno začali stahovat dřevo, ale nikomu jsme tu jednu noc nevadili. Ráno jsme se probudili do zasněžené pohádky. Přesně tak jsem si to představovala, jen jsem v tom pátečním blátě ani nedoufala... Vyrazili jsme na okruh do Příhrazských skal

Parkování Na Krásné vyhlídce a zimní výprava do Příhrazských skal.

Celý den sněžilo, ale vůbec nefoukal vítr, taková pravá zimní romantika. Za celý den jsme potkali další 4 turisty ve skalách, v některých místech jsme do sněhu dělali první stopy. Příhrazské skály jsou přírodní rezervace s charakteristickým komplexem skalních měst leží na okraji pískovcové skalní plošiny Mužský. Dominantou skalního města je bizarní skalní útvar Kobylí hlava. Skalní město skrývá ve skalách vytesanou modlitebnu zvanou Hynšta, která v 17. století sloužila jako úkryt pronásledovaným Českým bratřím. Jsou zde i zbytky hradu ze 13. století.

Příhrazy v zimě - není třeba čekat na léto, bylo tu moc pěkně!

Ve sněhu je cesta poměrně náročná, pod čerstvým sněhem bylo spadané listí a dost to klouzalo. Ale s dávkou opatrnosti se celá trasa dala v pohodě projít a tiché skály bez lidí byly opravdu tajemné a kouzelné. 

Hruboskalsko v zimním kabátku určitě stojí za návštěvu.

V sobotu večer jsme si přeparkovali do Lázní Sedmihorky SEM. V letní sezoně by nás tu asi na noc nenechali, ale teď jsme tu byli sami. Jen na příjezd jsme museli nasadit řetězy, přitom je to skoro po rovince, takže to bylo trochu dobrodružné :-) V neděli ráno se k nám na procházku přidal Tomáš s Katkou, jejich děti a psi, takže bylo hned veseleji! Šli jsme okruh TUDY na hrad Valdštejn a Hrubou skálu, kde jsme si dali oběd a odpoledne se rozjeli zase domů. Proti létu tu bylo liduprázdno a zasněžené hruboskalsko je nádherné. 

Matěj si s Tomášovým Bakem sedli... Ne, opravdu nechceme do toho našeho zvěřince ještě psa... :-) 



Žádné komentáře