Lyžařská sezona zahájena - Solden 16.-18.11.2018

Rozhodnutí, jestli na lyže vyrazit nebo ne, nebylo vůbec jednoduché. Sněhové podmínky zatím nic moc, v Rakousku se jezdilo jen na ledovcích a to ještě zdaleka ne všechny ledovce měly otevřenou větší část sjezdovek. Sledovala jsem web kamery celý týden... váhali jsme mezi Soldenem, Hintertuxem a Stubaiem.

Konečně zase na lyžích!
Kluci ale veškeré moje návrhy na nějakou turistiku v údolí vetovali, chtěli už prostě na lyže! Takže nakonec jsme vybrali Solden, hlavně z toho důvodu, že se dá vyjet nahoru k ledovci autem, parkuje se v 2780 m.n.m., a z auta se skočí rovnou na lyže. Ve Stubai i Hintertuxu se muselo parkovat v údolí a ke sněhu se složitě dostávat několika lanovkami. Volba byla nakonec super! Vyrazili jsme ve čtvrtek večer, cesta byla dlouhá, k mýtné bráně pod ledovcem jsme dojeli skoro ve 2 v noci. Ráno v 8 už jsme ale vyjížděli nahoru a hned po snídani se obouvali do lyžáků. 

V Soldenu je možnost přejet z jedná strany střediska na druhou tunelem skrz kopec! 
Zaparkovali jsme TADY. Oficielně se na stránkách píše, že noční stání netolerují. Vzhledem k mimosezoně a tomu, že nebylo třeba z parkoviště odklízet sníh, si nás nikdo nevšímal a v klidu jsme tu přespali do soboty. Západ i východ slunce byl opravdu kouzelný! V pátek jsme si zalyžovali perfektně, sjezdovky byly výborně upravené a lidí tak akorát, na vleky se nečekalo. V sobotu to už bylo horší, dopoledne i odpoledne se vytvořila pěkná tlačenice u lanovek. Logicky, sníh prostě nikde moc není, tak se všichni nedočkavci nahrnuli na těch pár otevřených ledovců...

Děti lyžování tak bavilo, že ani nechtěly dělat pauzy:-) 
Na parkovište, kde jsme stáli se vyjíždí tunelem Rosi Mittermeier Tunnel, průjezd je opravdu zážitek! Jedná se o nejvýše položený silniční tunel v Evropě s průměrným sklonem 11%. Je ale v pohodě přístupný i pro autobusy nebo obytná auta :-) Výška tunelu je dostatečná. 

Počasí nám opravdu přálo, celé dva dny jasno, sluníčko a taky pořádná zima! V sobotu bylo -10!
Oba dva dny lyžování jsme si opravdu užili my i děti. Byl s námi Tomáš Maryško s Katkou, takže o legraci bylo postaráno a děti si společně na sjezdovkách parádně zablbly. Katka s Tomášem jsou super parťáci, není pro ně problém si vystřídat děti, takže jsme si s Michalem zalyžovali i sami. Užili jsme si sjezdy na sjezdovce Schwarze Schneid, kde se před měsícem jel světový pohár, obří slalom mužů i žen. Super zážitek, je to pěkný krpál!

Tajná fotka z termálů :-) 
V sobotu večer jsme přejeli k termálním lázním Aqua Dome. A skoro 3 hodiny jsme se rozmazlovali v horkých bazénech a odpočívali.Děti si užily tobogány. Měli jsme se jako v ráji :-) Fotit se tu nesmí, ale Michal tajně ulovil jednu fotku, jak čekám v bazénu na bublinky :-) Po koupání jsme přejeli k jezeru Eibsee do Německa, abychom se už přiblížili k domovu. Všude tu jsou zákazové cedule na noční stání bohužel. Možná by nás v listopadu nikdo nevyháněl, ale stejně jsme to raději neriskovali a zaparkovali jsme auta u místního tenisového klubu, tam byl klid. 

U jezera Eibsee jsme už jednou loni byli a klidně se sem budeme vracet. Je tu nádherně!
Ráno jsme si popojeli k jezeru a celé jsme ho obešli. Sice jsme vyrazili za pořádné mlhy, ale postupně se mlha rozpustila a užili jsme si nádherné podzimní sluníčko a úžasné barvy přírody, která pomalu přechází z podzimu do zimy.

Honzík s ledovou zbraní a pák okamžiků od jezera Eibsee pod nejvyšší horou Německa Zugspitze.
Po procházce jsme si dali jen rychlý oběd a hurá domů. Opět se potvrdilo, že je vždy lepší vyrazit, i když si člověk není úplně jistý, co ho čeká, jaký bude sníh a tak, než zůstat sedět doma. Nakonec nám bylo parádně. 
Děkujeme Katce a Tomášovi za super společnost a těšíme se zase příště na společný čas :-) 

Žádné komentáře