Pololetní prázdniny na Dachsteinu

Nejlepší odměnou za vysvědčení bylo nejen pro kluky vyrazit někam na lyže. Sněhové podmínky byly parádní. Vybrali jsme středisko Dachstein a ve čtvrtek večer jsme vyrazili.
Prázdné parkoviště u Gosauseen v pátek ráno.
Parkovat se dá bez zákazových cedulí u jezera Gosauseen třeba tady 47.5445586N, 13.5045100E. Je tu ale více možností, parkovišť je několik a k vleku je to kousek. Ze čtvrtka na pátek tu kromě nás byla ještě jedna česká obytka, v pátek večer se parkoviště už trochu zaplnilo a Čechů tu bylo víc. Páteční lyžování bylo parádní, fronty žádné, lidí málo a počasí super. V sobotu už to bylo trochu slabší, dopoledne asi hodinku pršelo a lidí bylo víc. I když fronty u lanovek se pořád netvořily, takže vlastně pohoda. Středisko nabízí spoustu sjezdovek různých obtížností, takže si tu každý přijde na své. Tak jako všude, i tady jsme si vybrali "ten svůj" kopec a nejvíce jsme jezdili stejně na něm :-) 

Pár momentek z lyžování na Dachsteinu.

V sobotu večer jsme nechali kluky v autě koukat na film a vyrazili jsme na procházku, ze které se nakonec stal trochu horor. V létě jsme si jezero Gosausee obešli příjemnou procházkou, tak jsme to chtěli zkusit i teď. Cesta kolem jezera byla trochu prošlapaná, takže jsme se po ní pustili, chvílemi to bylo pěkně náročné, ale celkem to šlo. Když jsme jezero obešli cca do 2/3 vyšlapaná cestička najednou skončila. Před námi byl sesuv laviny. Přejít přes to po tmě, bez jakéhokoli vybavení, bylo obrovské riziko. takže jsme se museli otočit a celé to obejít zpět. Ke konci už jsme mleli z posledního, chůze v tom sněhu byla opravdu náročná, ale po více než 3 hodinách jsme se nakonec vrátili zpět do auta a byli jsme rádi, že se nám nic nestalo. Naše TRASA, jenže tam a zpět, takže pěkných 12 km. UF! 

Večerní "procházka" kolem jezera nám dala pěkně zabrat!
V sobotu po lyžování nám to nedalo a jeli jsme se ještě k jezeru podívat. Došli jsme z druhé strany k místu, které nás už dál nepustilo a opravdu by to nešlo bezpečně přejít. Na svahu byla spadlá lavina a mohla by se klidně utrhnout znovu... Na sobotní večer jsme si přejeli k městu Gmunden na parkoviště tady 47.9111589N, 13.7866414E, už jsme tu jednou spali a zámeček Ort s přilehlým parkem je příjemným místem na ranní procházku před cestou domů.

Ranní procházka kolem zámečku Ort. Tohle místo nikdy nezklame, je tu nádherně v zimě i v létě.
A protože Honzík byl v neděli od 16 hodin pozvaný na oslavu narozenin museli jsme pelášit domů. 

Žádné komentáře