Slovinsko - země plná krás

Jelikož jsme Slovinsko navštívili už několikrát, určitě se bude hodit souhrn míst, která jsme viděli a která doporučujeme i ostatním. Slovinsko nabízí mnohem více a máme v plánu se tam ještě několikrát vrátit. Tady najdete jen ta místa, která jsme opravdu osobně prověřili :-)





Jezero Bled


Snad nejnavštěvovanější turistická atrakce Slovinska. Když jsme sem přijeli poprvé jen jsme jezero v obložení turistů objeli a vůbec jsme se tu nezastavili. Po druhé už jsme ale Bledu dali šanci a strávili u něj jednu noc. Když turisté večer mizí, je tu krásně, každý fotograf si tu přijde na své. Jezero Bled je výjimečné tím, že uprostřed je jediný přírodní ostrov Slovinska, kde se tyčí malý kostelík. Dovét se na ostrůvek můžete nechat lodičkou. Nejúžasnější výhledy jsou z výšky, proto rozhodně doporučuju vyšlápnout si menší kopec na vyhlídku Mala Osojnica.






Jezero Bohinj



Když se vydáte ještě pár kilometrů za Bled, podél řeky Sava Dolinka, dojedete k jezeru Bohinj, které je mnohem větší a podle mě také mnohem krásnější. Břeh je lemovaný mnoha místy, kde se dá zaparkovat(za poplatek) a jít se vykoupat. Jezero je největší ve Slovinsku a jelikož je tu zakázaná výstavba, břehy nejsou lemovány hotelovými komplexy.  lanovkou můžete vyjet pod Vrcholek Vogel a užít si dechberoucí výhled na jezero i okolní hory.









Jeskyně Skočjan

Tato jeskyně byla vlastně náš první kontakt se Slovinskem a i díky ní jsme se do této země zamilovali. V roce 1986 byly vzhledem ke svému obrovskému významu Škocjanské jeskyně zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO. Jedná se o několikapatrový jeskynní komplex úctyhodných rozměrů, starý mnoho milionů let a sahající do hloubky více něž 200 m. Za vznikem až neskutečné nádhery a monumentálnosti Škocjanských jeskyní stojí urputné a zároveň trpělivé působení místní řeky Reky, pramenící na území dnešního Chorvatska, která si od proslulého souboru jeskyní ve Slovinsku razí přes 30 km dlouhou cestu podzemím až do rozlehlých vod Jaderského moře.








Jeskyně Postojna



Tato jeskyně je považována za jednu z nejkrásnějších na světě. Tomu také odpovídá turistický ruch, který tu panuje. Jeskynní systém utvořila v dávných dobách řeka Pivka. Do podzemí se nechodí pěšky, ale zaveze vás tam vláček. Vzhledem k množství turistů tu nečekejte komorní atmosféru ani klid, který jeskyním tak sluší. Postojna je možná nejkrásnější, ale za mě má jeskyně Skočjan mnohem lepší atmosféru.









Pramen řeky Sáva



Řeka Sáva vzniká spojením dvou říček, Sáva Dolinka a Sáva Bohinjka. právě pramen říčky Sáva Dolinka, který najdete kousek od města Krajnska Gora je neskutečně magickým místem. Řeka tu má nádherně modro zelenou barvu a pozorovat, jak vyvěrá je opravdu nezapomenutelné.











Pramen řeky Soča


Pramen řeky Soča je jedním z nejmagičtějších míst, jaké si umíte představit. Voda má neuvěřitelně akvamarínovou barvu a vyvěrá z podzemního jezera ukrytého hluboko ve vápencových horách.  Pramen se nachází v propadlině, jakoby "studně", která je hluboká asi 8 metrů a dno pokrývají malé bílé kamínky. Na cestu k prameni určitě doporučuji pevné boty. Poslední část vede po skalní římse, která trochu připomíná Via ferratu. Pod pramenem je také k vidění vodopád. 









Řeka Soča

Slovinci řeku přezdívají "dcera hor", voda je křišťálově čistá a smaragdově modrá. Soča nabízí nepřeberné množství zábavy, někomu může stačit se dívat, fotografovat, jiný naskočí do raftu či kajaku a vydá se do divokých peřejí. Je to jen na vás, ale tuhle řeku budete milovat. Pro zajímavost - modrozelenou barvu způsobuje vysoký obsah rozpuštěného uhličitanu vápenatého, typického pro oblasti, kterými řeka protéká. Voda je studená a bez problémů ji můžete pít.











Tolminská koryta

Soutěsky jsou určitě méně navštěvované než Vintgar, i tak ale doporučuji jít buď brzy ráno, nebo později večer. Osobně se mi tyto soutěsky líbily více než Vintgar. Bohužel ale celý můj dojem zkresluje obrovské množství lidí ve Vintgaru. Celé soutěsky v pohodě projdete cca za 2 hodiny, trasa je vhodná i pro malé děti, ne však pro kočárek. V horní části je k vidění vstup do jeskyně, doporučuji alespoň baterku v mobilu, přístupný je sice jen kousek jeskyně, ale i tak je to fajn zážitek, hlavně pro děti. Zajímavostí je termální pramen o teplotě cca 21 stupňů, který tu vyvěrá - na termální pramen je to sice studené, ale i tak je to pěkné :-)








Soutěska Vintgar


Soutěsky jsou nádherné, o tom žádná, bohužel nevím v jaký čas by bylo třeba sem jít, aby tu nebyla hlava na hlavě. Byli jsme jedni z prvních ráno u pokladny a i tak jsme si tu nestihli ani nic vyfotit, přes tlak lidí na úzké cestě za námi. Cesta soutěskou není nijak náročná, na konci vás čeká 16 metrů vysoký vodopád Šum, který je ale pečlivě obehnán plůtkem, takže se moc blízko nedostanete. Doporučuji se zpět na parkoviště vracet přes vrcholek Hom, cesta je to sice delší, ale s krásnými výhledy do kraje.








Vodopád Kozjak


Vodopád najdete necelé 2 km od města Korabid. Cesta k vodopádu není nijak složitá a vede přes několik můstků skalní roklinou. Doporučuji zkusit najít čas, kdy sem nebudou proudit davy turistů a vzít s sebou plavky a ručník. Vodopád měří asi 15 metrů a dopadá do křišťálově průzračné tůně, která přímo vybízí k romantické koupeli. Nic teplého nečekejte, ale v létě je voda příjemně osvěžující a atmosféra koupele ve vodopádu nezapomenutelná.









Vodopád Peričnik

K vodopádu se dostanete od vesnice Mojstrana. Vodopády jsou tu vlastně dva, jeden má výšku 16 metrů a druhý dokonce 52 metrů. Další raritou je, že za vodopádem můžete projít, což je velmi osvěžující zážitek a doporučuji mít v záloze pláštěnku nebo alespoň bundu. Cestou potkáte hodně turistů, většinou ale míří spíše na Triglav, takže u vodopádu si můžete užít i klidné chvilky.










Vodopád Martuljški I.

Příjemnou procházkou z města Gozd Martuljek půjdete Soutěskou podél řeky. My z časových důvodů viděli jen první z vodopádů, ke druhému vodopádu vede náročnější výstup, který jsme nestihli. Takže se určitě budeme ještě vracet! První vodopád má výšku asi 30 metrů a pohled na něj rozhodně stojí za ten kousek cesty.












Triglav 2864 m


Nejvyšší hora Julských Alp. Přesto, že jeho výška nepřesahuje ani 3000 m, není to žádné ořezávátko a výstup vyžaduje dobrou fyzickou kondici a také nějakou tu přípravu. Náš výstup na Triglav jsem detailně popsala TADY. Osobně doporučuji rozložit si výstup na dva dny a cestu si užít. Ano, jde to chrtím tempem i za den, ale přespání na Kredarici má svoje osobité kouzlo o které by bylo škoda přijít pospícháním dolů. Moje doporučení na trasu - z Aljažev Dom jít nahoru Tomniškovou cestou, přespat na Kredarici, ráno vyjít na Triglav a na sestup zvolit cestu Prag. Je samozřejmě i mnoho jiných cest, takže záleží jen na vás, pro kterou se rozhodnete. Trochu obecných doporučení - sledujte počasí, Triglav je magnet na bouřky, chaty se vyplatí rezervovat předem, vody mějte dostatek, na Kredarici je pekelně drahá, ferratový set - záleží na vašich zkušenostech, podle mě potřeba není, jiní za něj byli vděční, vrcholový úsek je opravdu vzdušný a místy stejně není zajištěný. A užijte si to, ty výhledy jsou výjimečné :-) 








Šija 1880 m a Vogel 1922 m

S výstupem na oba kopce vám výrazně pomůže lanovka od jezera Bohinj. Od lanovky pak doporučuji vyjít na Šiju, kde určitě potkáte stáda ovcí a pak po vrcholu dojít na Vogel. Z výšky 1922m je nádherný výhled do okolí. Jedná se o příjemnou celodenní túru, kterou zvládnou i trochu větší děti.





Průsmyk Vršič



Průsmyk Vršič je nejvyšší silniční sedlo ve Slovinsku. Spojuje obec Bovec a městečko Kranjska Gora. Silnice, postavená ruskými válečnými zajatci během první světové války, prochází srdcem Julských Alp. Horská silnice se klikatí v 50 ostrých serpentinách, každá z nich má svoje číslo. Z městečka Trenta je to 26 zatáček a z Kranjské Gory 24. Z Trenty jsou všechny zatáčky asfaltové, z vrcholu Vršiče do Kranjské Gory počítejte v zatáčkách s kočičími hlavami. Nachází se tu ruská pravoslavná kaple, kterou postavili ruští zajatci jako vzpomínku na své kamarády – roku 1916 zde totiž lavina pohřbila celý zajatecký tábor i s 300 vězni. Doporučuji zastavit a vyjít si přímo na Vršič odkud jsou opět parádní výhledy do všech stran. Opatrně také při sjezdu, brzdy tady dostanou slušně zabrat! 






Soutěska Pokljuška

Velkou výhodou je, že vstup do této soutěsky je zdarma. Najdete je kousek od jezera Bled a vyznačuje se, na rozdíl třeba od soutěsky Vintgar, klidem uprostřed nádherné přírody. Jedná se o skalní úžinu, jejíž hloubka dosahuje místy až 40 metrů. Můžete obdivovat průchozí jeskyni vysokou až 15 metrů a také se projít po visuté lávce. Může se stát, že tu uprostřed turistické sezony, budete úplně sami.








Vodopád Virje a pramen řeky Glijuna

Řeka Glijuna vyvěrá přímo ze skály a jedná se o jeden z nejstabilnějších a nejsilnějších pramenů ve Slovinsku. Teplota vody je 5,5 stupně. Kousek po pramenem najdete vodopád Virje vysoký asi 15 metrů. Pod vodopádem je malá laguna, ve které je možné se za horkých letních dní svlažit. K vodopádu neplatíte žádné vstupné a je dobře dostupný z obce Bovec. Mezi pramenem a vodopádem je také menší Adventure park - super zážitek pro malé i velké!








Vodopád Boka

Vodopád Boka je nejvyšším vodopádem ve Slovinsku a padá z úctyhodných 106 metrů. Vidět je i od silnice, ale samozřejmě větší zážitek to je zblízka. Vlevo od vodopádu je značená stezka, až na nejvyšší vyhlídku. Překonáte úctyhodných 400 metrů převýšení, ale námaha rozhodně stojí za ten výhled! Otevře se pod vámi v údolí pohled na klikacící se řeku Soča v obklopení velikánů Julských alp.






Hřebčín Lipica


Lipica je nejstarší evropský hřebčín, vyučuje se zde hlavně drezura. Historie Lipice je spojena s habsburskou monarchií. Název Lipice je odvozen od lípy, která v okolí roste. Od názvu sídla je odvozen název plemene lipicánů. V roce 1581 bylo rozhodnuto o koupi koní ve Španělsku a pro jejich chov byla zvolena právě Lipice s ohledem na skutečnost, že zdejší klima je podobné španělskému. Aktuální program a ceny vstupného najdete ZDE.  Nabízí se prezentace Klasické jezdecké školy, komentovaná prohlídka areálu nebo třeba svezení kočárem.







Slovinsko ale není jen Triglavský národní park a Julské Alpy a my se moc těšíme na objevování dalších krás této nádherné země. 







Žádné komentáře