Další krásy Slovinska únor 2019

Slovinsko nabízí opravdu nespočet nádherných míst. Vracíme se hlavně do Triglavského národního parku a to již po několikáté a vždy najdeme něco nového. Tyto kouty Slovinska jsme navštívili koncem února během jarních prázdnin. 



Zamknout zámek a myslet si, že láska vydrží... to je tedy velká naivita :-) 
Soutěska Pokljuška 

Kousek od jezera Bled se nachází soutěska Poklujuška GPS 46.3788981N, 14.0413339E, do které jsme vyrazili tentokrát. Soutěska byla částečně zasněžená, částečně pokrytá ledem, plná nádherných rampouchů. Zima si tu dala výzdobě opravdu záležet, byla to nádhera! Výhodou je, že vstup do soutěsky je zdarma. Časová náročnost je cca půl dne a jedná se o příjemnou procházku vhodnou i pro děti. Tato soutěska je na rozdíl od nedaleké soutěsky Vintgar, kde bývá dost narváno, vhodná pro všechny milovníky klidu a ticha uprostřed nádherné přírody.



Soutěska Pokljuška plná ledu i sluníčka.

Podvečer jsme strávili na břehu jezera Bled. Tady to i v zimních měsících žije a lidí bylo na promenádě dost. Dominantou jsou Bledský hrad vysoko na skále nad jezerem a také ostrůvek s kostelíkem uprostřed jezera. V zimě tu všude prodávají pečené kaštany, které jsou opravdu výborné! 


Jezero Bled a jeho okolí jsou nádherné v každém ročním období.


Vodopád Virje a pramen řeky Glijuna



Vodopády na našich cestách vyhledáváme. Za prvé jsou neskutečně fotogenické a za druhé je nádhera je pozorovat. V okolí města Bovec můžete najít vodopádů několik a všechny stojí za vidění! K vodopádu Virje je možné dojet osobním autem, GPS parkoviště 46.3355331N, 13.5128764E nebo nechat auto v Bovci či obci Plužna. Pak už je to pěšky jen kousek a zároveň je možné se dojít kousek nad vodopád podívat na pramen řeky Glijuna. Řeka tady vyvěrá přímo ze skály mezi mechem porostlými kameny. Jedná se o nejsilnější a nejstabilnější pramen v Julských alpách a teplota vyvěrající vody je 5,5 stupňů. Vodopád Virje, vysoký cca 15 metrů, je tvořený kaskádou, přes kterou teče voda, dle ročního období jen tenký pramínek, nebo je to pořádný hukot. Pod vodopádem je menší lagunka, kde se v létě dá i vykoupat, voda je ale velmi osvěžující, vždyť pramen nad vodopádem má jen 5,5 stupňů:-) 


Vodopád Virje a pramen řeky Glijuna, únor 2019.

Vodní elektrárna - Bovec

Obytku jsme parkovali u vodní elektrárny kousek od Bovce GPS 46.3245864N, 13.5127411E. Celá stavba, včetně horního rezervoáru na vodu z pramene řeky Glijuna, vznikla v první polovině 19. století kvůli výstavbě železnice v okolí Tarvisio. Výška spádu vody je 66 metrů a vede tu 284 schodů. Dáte si challenge? Michal schody vyběhl za 1:38 min - pokud to zkusíte taky dejte nám vědět váš čas :-) 



Vodopád Boka


Vodopád Boka je nejvyšším vodopádem ve Slovinsku a padá z úctyhodných 106 metrů. Vidět je i od silnice a parkovat je možné tady GPS 46.3158528N, 13.4944414E. Vyrazit k němu můžete jak po pravé straně, tuto trasu jsme ale nezkoušeli, kdy by se údajně mělo dát dojít až nad vodopád. Tak po levé straně, kde po chvíli dojdete na dřevěnou vyhlídku. Neotáčejte se ale zpět a stoupejte po červených tečkách až na úplně nejvyšší vyhlídku. Nejen, že před sebou budeme mít vodopád jako na dlani, ale otevře se před vámi nádherný výhled na údolí kolem klikatící se řeky Soča obklopené velikány Julských Alp. Sama jsem nevěděla, na kterou stranu se dívat dříve. Měli jsme štěstí a vodopád nám halila nádherně barevná duha.




Hřebčín Lipica


Lipica je nejstarší evropský hřebčín, vyučuje se zde hlavně drezura. Lipicáni jsou nádherní bílý koně a pohled na ně potěší oko i srdce nejen milovníků koní.
Historie Lipice je spojena s habsburskou monarchií. Název Lipice je odvozen od lípy, která v okolí roste. Od názvu sídla je odvozen název plemene lipicánů. V roce 1581 bylo rozhodnuto o koupi koní ve Španělsku a pro jejich chov byla zvolena právě Lipice s ohledem na skutečnost, že zdejší klima je podobné španělskému. Obytkou je možné parkovat přímo u hřebčína tady GPS 45.6686383N, 13.8838339E. Aktuální program a ceny vstupného najdete ZDE.  Nabízí se prezentace Klasické jezdecké školy, komentovaná prohlídka areálu nebo třeba svezení kočárem.




Určitě to nebyla naše poslední návštěva Slovinska, už teď se těšíme, co krásného tu objevíme zase příště. Tentokrát jsme přes Slovinsko mířili do Chorvatska a naše zážitky z Národních parků si můžete přečíst TADY. 


Během naší návštěvy už se jaro pořádně hlásilo o slovo :-) 

Žádné komentáře