Lužická jezera na kolech - tip na víkend

Nemusíte být zrovna cyklisté tělem a duší, aby vám v oblasti Lužických jezer přirostly šlapky k nohám. Tady bude bavit šlapat prostě každého! Oblast je krásně rovinatá, cyklostezky perfektně propracované a značené, takže sem můžete klidně vyrazit i s menšími dětmi. 
Minulý rok jsme si tu užili super prodloužený víkend, takže další tipy najdete TADY


Na kole v oblasti Lužických jezer. 
V pátek večer jsme zaparkovali na menším parkovišti tady GPS 51.2708056N, 14.6103103E kousek od jezera Olbasee. V létě bude zřejmě parkoviště placené, nyní tu ale žádný automat nebyl a zákazová cedulka pro karavany také ne. Kemp u jezera byl ještě zavřený. Na víkend s námi vyrazil kamarád Patrik a jeho dcery Bára a Anička, takže o dobrou společnost celou dobu bylo postaráno. Ráno se nám podařilo nasednout na kola chvilku před 10 hodinou a vyrazili jsme na cca 50 km dlouhý okruh. 

Příjemné lesní cesty, kde jsme byli téměř sami.
Cesty vedou převážně po rovince, buď lesem nebo po silničkách mezi vesnicemi. Provoz tu byl opravdu minimální, míjelo nás jen pár aut, ale opatrnost je samozřejmě na místě. V lese bylo příjemně teplo a bezvětří, ale jak jsme vyjeli mezi pole, tak se do nás opíral slušný protivítr a šlapání bylo chvílemi opravdu náročné. Takže až se sem vypravíte, sledujte předpověď rychlosti větru. Fouká tu často a vítr i na rovině nám dával docela zabrat, hlavně cestou zpět, kdy už přeci jen byla cítit únava. V jednu chvíli jsme vyjeli ze značené cesty, že omrkneme i okolí a nakonec jsme kola kus cesty museli nést, takže o dobrodružství opět nebyla nouze!

Naše sobotní trasa nakonec vypadala cca TAKHLE

Přenášení kol během offroad trasy zvládly holky s úsměvem na tváři :-) Kolem BarwalderSee vede krásná stezka.

V neděli po snídani jsme si přejeli na parkoviště k Barwalder See tady GPS 51.3578833N, 14.5558142E. Parkoviště je placené a kempování je tu zakázané. Vyrazili jsme na okruh kolem jezera a trochu si ještě trasu protáhli do okolních lesů. Kolem jezera je poměrně velký provoz, cyklostezka je převážně po rovince a a povrch je vhodný i pro inline brusle. Jakmile jsme ale jezero opustili, byli jsme na lesních cestách úplně sami. Z dohledu se nám v lesích také ztratila uhelná elektrárna, která tvoří opravdu zvláštní pozadí celé scenerie jezera. 

Naše nedělní trasa nakonec vypadala cca TAKHLE.

Večerní blbinky u jezera při západu slunce. Holčičí společnost jsem si pro změnu opravdu užívala :-) 


Za víkend jsme najezdili skoro 100 km a nohy i zadky nás pěkně bolely :-) Máme radost, když se k nám občas někdo přidá a "dá" naše tempo a ještě se třeba přidá znovu. Tak snad jsme Patrika neodradili a těšíme se na další společné výlety!


Palačinky k snídani a výuka obracení ve vzduchu, Honzík to zvládl na jedničku!

Žádné komentáře