Andalusie 2020 - výstup na La Concha

Toto krásku mezi horami jsem vybrala úplně náhodně, prostě jsem zapíchla prst do mapy v místech, kde by se nám celodenní výlet hodil do plánu a procházek po plážích už prostě bylo dost. 


Pohled na La Concha ráno před výstupem.
Volba padla na pohoří Sierra de las Nieves, které vystupuje do výšky nad městem Marbella a jeho nejvyšší vrchol La Concha. V překladu to znamená skořápka, nebo taky mušle, svým tvarem ji z určitého úhlu pohledu připomíná. Její výška je "pouhých" 1215 metrů nad mořem, ale výhled ze svého vrcholu nedá nikomu zadarmo.

Trasa našeho výstupu je TADY.

La Concha je výživný výstup, který se ale odmění nádherným výhledem.

Zaparkovali jsme v městečku Istán ve výšce 350 m. Městečko je mimochodem moc pěkné a možností, kam v okolí vyrazit na túru je tu několik a i v různých obtížnostech, takže si na své přijdou i rodiny s menšími dětmi. Před námi bylo necelých 900 výškových metrů (vzdušnou čarou), reálně jsme nastoupali (a pak zase slezli dolů) něco málo přes 1200 metrů. Cesta je výborně značená, šli jsme po červených puntíkách, potkali jsme několik cedulí, myslím, že není třeba jiných navigačních systémů.

Užíváme si výhledy a pohodu na vrcholu před náročným sestupem.

Výstup je ale výživný, místy musíte použít i ruce, prostě lezete po 4 :-) a potkali jsme i řetězy. Určitě mějte dostatek vody, není tu žádný pramen ani možnost doplnit a hlavně v letní sezoně, budete mít opravdu žízeň. Vrchol hory La Concha je vlastně trochu jinde než je vyhlídkové místo (to už je níž), tak se na něm nezapomeňte na chvíli zastavit a užít si ten pocit! My jsme si na "pravém" vrcholu dali v klidu oběd a pak jsme asi hodinku jen tak zevlovali na vyhlídce a užívali si pohledy do všech stran. Pod námi na Marbellu a v pozadí až na Gibraltar a břehy Maroka.

Cestou jsou sem tam i místa zajištěná řetězy. Pohled na městečko Istán při sestupu.

Sestup je prostě sestup... Náročný a dlouhý. Nohy dostaly zabrat. Poslední část vede vlastně řečištěm potoka, nebo ho těsně kopíruje. Takže pozor po deštích, může tu být voda a dost to tu klouže, já mám v soukromé sbírce fotku pěkně modrého zadku. K našemu překvapení těsně před městem je plot a branka, která byla naštěstí otevřená. Každopádně stezka ústí do prostoru střelnice. Takže pokud uslyšíte rány a bude zamčeno, doporučuji dělat velký hluk, aby si vás někdo všiml, určitě nechcete být lovným terčem :-) 

Selfí nesmí chybět :-) 

La Concha je opravdu klenot pobřeží. Po každém výstupu se skrz mé bolavé nohy, unavená záda a tentokrát i natlučený zadek, rozlije do duše naprostý klid, vděk, radost a touha vyrazit co nejdříve znovu. 

Žádné komentáře