Portugalsko část III. - západní pobřeží

Se západem slunce jsme opustili Lisabon a zamířili jsme na výběžek, na kterém se nachází přírodní park Arrábida. Součástí tohoto parku je i pláž Galapinhos, která byla vyhlášena portálem European Best Destinations, jako nejkrásnější pláž Evropy. 



Místo na spaní jsme si našli u majáku Cabo Espichel GPS 38.4155781N, 9.2163028W. Byla tu s námi jen jedna obytná dodávka, jinak si tu do tmavé noci v poklidu svítil nádherně opravený maják z roku 1790.

Cabo Espichel ve dne i v noci.
 Maják má dosah 26 námořních mil. Žárovky vydávají každé čtyři sekundy bílý záblesk. S využitím katadiotrického systému je světlo zaměřeno jak na obzor, tak na oblohu, což je záložní navigace pro letadla, zejména pro přiblížení na lisabonské letiště. Jeho krásu jsme ocenili hlavně druhý den dopoledne, kdy jsme si udělali výlet po okolních útesech, opět jsme narazili jen na místní rybáře, na turistu ne.

Cabo Espichel a Casa da Ópera.

Přímo proti našemu nocovišti je budova Casa Da Ópera s výhledem na dinosauří skály. Krásné místo s příjemnou kavárnou. Na skalách jsou prý otisky z dob dinosaurů. Píšu prý, protože skály jsme sice viděli, ale otisky ne. Z vyhlídky je to příliš daleko a ke skalám jsme se nedostali. 

Dinosauří skály pod majákem Cabo Espichel. A pláž na našem nocovišti u Setúbal při západu slunce.
Během odpoledne jsme se zastavili v městečku Sesimbra a prošli se po dlouhé přístavní hrázi plné toulavých koček. městečko působilo jako prázdninový komplex, plné větších hotelů, toho času více méně opuštěné a klidné . Noc jsme strávili na pláži kousek od města Setúbal tady GPS 38.4848944N, 8.9435933W. Tohle místo opravdu doporučujeme na klidnou noc a pláž je nádherná!

Město Sesimbra a přístavní hráz - tady jsou připraveni na opravdu velké vlny, podle té masy betonu.

Rozhodli jsme se popojet kousek dál po pobřeží a naším cílem bylo městečko Villa Nova de Milfontes, kde se řeka Rio Mira vlévá do moře. Zaparkovali jsme na útesu s výhledem na malý přístav GPS 37.7377822N, 8.8008908W
 kousek za městem. Bylo to asi jedno z nejkrásnějších míst, kde jsme na naší cestě parkovali. Přímo nad oceánem, mezi pastvinami, úplně o samotě. Nádhera. 

Naše místečko u Villa Nova de Milfontes - na útesu s výhledem na přístaviště.

Vydali jsme se na průzkum okolí. Městečko je příjemné, plné malých kaváren a obchůdků. Řeka se pere s oceánem a můžete pozorovat, jak se sladká voda mísí se slanou. Mnoho lidí jezdilo sem (po řece) a tam (na vlně oceánu) na padleboardech. 

Řeka se vlává do oceánu, zajímavá podívaná.  A místní kočičák.

Na pláži u města se nachází vrak lodi. Jedná se o trochu hůře přístupné místo, ale podařilo se nám na pláž slézt po klouzavém svahu. Vrak je už hodně zrezlý pozůstatek zřejmě tažného člunu pro větší lodě. Ale tak proč ne, zase jiný vrak jsme neviděli, tak alespoň něco :-) 

Vrak lodi u Villa de Milfontes

Užili jsme si tu "day off" - odpočinek, dobré jídlo, odpoledne každý podle sebe. Večer čekáme na západ slunce a vedle obytky nám zaparkuje policejní auto. Uf. Tak s úsměvem a obavami vyrazím zjistit co a jak. Na otázku "Hello, any problem?" mi bylo řečeno "No, OK! Wellcome to Portugal, have a nice Christmas and Happy New Year!" Jakože UF! :-) Prostě se tam policajt s námi mrknul na západ slunce a zase odjel... Naprosto skvělý místo, tahle část pobřeží byla nejkrásnější a nejpřátelštější vůči obytkám.

Západ slunce, na který se přijel podívat i místní strážce zákona opravdu stál za to!
Pokračujeme do Algarve TADY.

Žádné komentáře