Portugalsko - část II. - Lisabon

V plánu bylo navštívit město Sintra. Nějak jsme ale opomněli skutečnost, že 25.12. je v Portugalsku státní svátek a je úplně všude zavřeno. 


Vstupní brána do Lisabonu - belémská věž.

Projeli jsme naprosto liduprázdné město Sintra. Nikde jsme nepotkali ani auto ani živáčka, což se asi jen tak někomu nestane, protože výjezd k Castelo dos Mouros obytňákem je docela výzva. Každopádně celá oblast je bez vstupného totálně nepřístupná. Všechny vstupy do zahrad i kamkoli jinam jsou zamřížované, všude vysoké zdi. Prostě pokud nezaplatíte, tak neuvidíte vůbec nic... Zkusili jsme zaparkovat a jít se podívat, jestli by to přeci jen někudy nešlo a za chvíli nás dohnal chlapík z ostrahy a prostě nás vyhodil. Když je zavřeno, tak nesmíme být vůbec nikde. Totálně nás to odradilo, jako ani projít okolo se nemůžeme? Už jsme sem prostě víc nechtěli a proto jsme si tuhle jistě úchvatnou turistickou atrakci nakonec odpustili... 

Cabo da Roca - nejzápadnější výběžek kontinentální Evropy.

Takže hurá rovnou na Cabo da Roca - nejzápadnější výběžek pevninské Evropy. Loni jsme v Tarifě navštívili nejjižnější, což je vtipný, že je to jen takový kousek od sebe. Další mega turistická atrakce - jezdí sem autobusy, lidi vyskáčou, vyfotí se na vyhlídce, naskáčou zpět do busu a jedou dál....  

Cabo da Roca a okolí

Vyrazili jsme se podívat na Praia da Adraga. Pláž je vyhlášená, jako jedna z nejkrásnějších - ono je to v Portugalsku s těmi "nejkrásnějšími" plážemi těžké, můj pocit je takový, že každá je jedinečná, některá menší, jiná větší, ale všechny plážičky zaříznuté mezi útesy byly kouzelné, pokryté jemným pískem a omývané divokými vlnami. 
Cesta vede po útesech, kocháte se nádherným divokým pobřežím. Vítr vám hučí kolem uší a taky stoupáte nahoru a dolů, jak se útesy vlní. Doporučuji pevné boty. Ale určitě si tuto procházku nenechte ujít. Tady už totiž turisty z autobusů nepotkáte, jen sem tam nějakého rybáře...

Výhledy z útesů v okolí Cabo da Roca.

Na noc jsme parkovali u Praia de Guincho - hned vedle 5* hotelu Forte, který vznikl po rekonstrukci jedné z pevností. Což nám přišlo vtipný - noc v takovém hotelu stojí určitě balík a my měli úplně stejný výhled a spali jsme ve vlastních peřinách. Přesně proto obytňák milujeme! 

Pláž de Guincho - oblíbená mezi surfaři. 

26.12. byl na programu dne Lisabon. Zaparkovali jsme tady GPS 38.6933433N, 9.2100197W, kousek od Belémské věže. Kde jsme si prohlédli okolí i památník Zámořských bojovníků a vyrazili jsme do centra. 


Lisabon - má opravdu mnoho co nabídnout, byla by škoda ho vynechat.

Po Lisabonu jsme nachodili 24 km a město jsme opouštěli se západem slunce. 

Co v Lisabonu určitě nevynechat?

1. Castelo de Sao Jorge - Lisabonský hrad. Tím určitě začněte, protože by byla škoda, kdyby vám na něj už nezbyla síla. Pro nás to bylo jediné místo, kam jsme byli ochotni vystát frontu... Vstupné pro rodinu bylo 25 EUR. Spíše než o hrad se jedná o zříceninu. Jsou odsud nádherné výhledy na celé město a okolí. Můžete chodit po hradbách a cimbuřích, odpočívat v zahradě nebo si prohlédnout archeologické vykopávky. 

Lisabon, žlutá tramvaj, památník i výhled z hradu.

2. 
 Belémská věž - byla postavena na začátku 16. století v tzv. manuelském stylu, což je finální fáze portugalské pozdní gotiky. Tato obranná, ale přesto elegantní stavba, se stala jedním ze symbolů města. Je také jedním z památníků portugalského velmocenského postavení během období velkých námořních objevů na přelomu 15. a 16. století. Roku 1983 byla zařazena, společně s blízkým klášterem řádu Svatého Jeronýma, na seznam Světového dědictví UNESCO. 

3. Žluté historické tramvaje - nejlépe se do centra dostanete žlutou historickou tramvají, kterých jezdí v ulicích Lisabonu požehnaně. Hned jsme do jedná naskočili. Lístek stojí 3 EUR na osobu a svezení stojí za investici. Kdo nejel tramvají, jakoby prý ani v Lisabonu nebyl :-) 

Lisabonský hrad a hradní mazel - ten kocour samozřejmě :-) 

4. Paca do Comercio - obrovské betonové náměstí s jezdeckou sochou krále Josefa I., který vládl v Portugalsku v letech 1750-1777. Z jedné strany je řeka Tejo a z druhé vítězný oblouk Arco da Rua Augusta.

5. Elevador de Santa JustaElevador je v portugalštině výtah. A tenhle není jen tak ledajaký. Je to výtah, který vás ze čtvrti Baixa vytáhne 45 metrů nahoru do čtvrti Bairro Alto. Má dvě kabiny, které jsou v provozu vždy v opačném směru, a každá pojme 25 osob. Když máte tramvajenku, přijde vás jedna jízda na jednou euro, když nemáte, zaplatíte eur pět. Nad strojovnou výtahu je pak malá terasa, odkud máte rozhled po celém centru. Vstup za euro padesát.

Lisabon z různých úhlů pohledu.

6. Ponte 25 de Abril Most 25. dubna je pojmenován na památku počátku Karafiátové revoluce, která započala ten den v roce 1974, svrhla tehdejší diktaturu a přinesla Portugalcům demokracii. Do provozu byl ale uveden už v roce 1966 a do revoluce se jmenoval „Salazarův most”.
Nejzajímavější na něm je fakt, že vypadá jako Golden Gate Bridge v San Franciscu a dokonce jej i stavěla americká firma, byť ta s Golden Gate neměla nic společného. Most 25. dubna je 27. nejdelším visutým mostem světa a měří 2277 metrů. Nemusíte ale přímo na něj, perfektní místo na procházku a pár fotografií je přímo pod mostovkou!
7. Alfama Část Lisabonu na východ od centra, která díky svým křivolakým uličkám působí, jako byste byli někde v řecké vesnici u moře. Tím nemyslíme nic špatného! Zkuste se třeba projít z výše zmíněného hradu až dolů k řece Tejo. Úzké ulice plné schodů a sušícího se prádla pod okny vás dostanou.
Uličky s prádlem ve čtvrti Alfama.

Lisabon jsme opouštěli po mostě Ponte 25 s pohledem na nádherný západ slunce za Belémskou věží. Další pokračování naší cesty je TADY.
Rozloučení s Lisabonem - západ slunce ze Belémskou věží z mostu Ponte 25.


Žádné komentáře