České Švýcarsko - kudy nikdo nechodí? Tip na víkend

Na poslední prázdninový víkend jsme vyrazili do Českého Švýcarska. Už jsem tu byli několikrát, ale pořád je tu tolik tras na české i německé straně, které jsme ještě neprochodili, že se budeme určitě vracet ještě hodněkrát :-) 

Vyhlídka Vilemíniny stěny - Jetřichovické skály


V pátek večer jsme zaparkovali tady GPS 50.8837492N, 14.4527989E na malém plácku přímo u křižovatky turistických tras. Prozkoumali jsme blízké okolní lesy a našli jsme pár hub. Někteří houbaři ale nosili z lesa plné koše, takže rostou, jen nám to hledání nějak nešlo... Během noci tu byl úplný klid, žádný provoz.

Náš víkendový domov. Sobota v Českém Švýcarsku.

V sobotu jsme na výlet vyrazili poměrně brzy, čekalo nás cca 25 km, což se nakonec potvrdilo a celá naše trasa vypadala TAKHLE. Po cestě až k Německé hranici jsme nepotkali vůbec nikoho. Moc pěkná je soutěska Úzké schody - doporučuji projít trochu delší trasou po žluté a prolézt si dobrodružné žebříky mezi skalami. Trasa není vhodná pro úplně malé děti, ale ty trochu větší si tu užijí parádní adrenalin. Myslím, že i mnozí dospěláci se trochu zapotí :-) Celá trasa vede lesem v příjemném stínu vysokých stromů, lemována skalními útvary a většinou téměř po rovině. 

Příjemné cesty lesem, mezi skálami, po žebřících. 

Na křižovatce u Černé brány jsme se rozhodli, že zkusíme tajně překročit hranice s Německem. Museli jsme přebrodit říčku Křinice, kluci nejdřív nevěřili, Michal marně hledal nějaký most a nakonec všichni pěkně zuli boty a šlo se, prostě jsme se propašovali do Saska! Na Německé straně už jsme potkali poměrně dost turistů. Němci tu provozují přívoz - něco jako v Edmundově soutěsce, ale není problém pokračovat dál pěšky. Rodinná jízdenka na lodičku stála 20 EUR. U Zadní Doubice jsme opět překročili hranice zpět do Čech a po červené značce jsme pokračovali až ke Kyjovu a pak do Doubic.

Tajně jsme překročili hranice s Německem přes říčku Křinice.

Cestou je možné se podívat do jeskyně Víl, jeskyně Klenotnice a zříceninu Kyjovského hradu. Jelikož se jde po cyklostezce je to spíše trochu nudné šlapání, ale s pěknými výhledy do okolí, většinou v příjemném stínu. Jen pozor na cyklisty, někteří to tedy pěkně kalí... 
V Doubicích nás bolavé nohy donutily zastavit na příjemné zahrádce U Staré Hospody na pivo a limču. Později večer jsme se sem ještě vrátili, výrobně tu vaří, porce jsou obrovské. Určitě doporučujeme sem zabrousit. 
Jetřichovické skály - krásné vyhlídky, spousta odpočinkových míst.

V neděli ráno jsme popojeli do obce Jetřichovice na parkoviště a odsud jsme po snídani vyrazili na okruh do skal. Celá naše trasa vypadala TAKHLE. Příjemný výlet zhruba na půl dne. Trasa vede přes několik vyhlídek, odkud se můžete kochat opravdu krásnými pohledy do okolí. Ačkoli je okruh dlouhý jen 6 km trochu se tu při výstupech do kopce zapotíte a pro malé děti je potřeba počítat klidně s celodenním výletem. Tady už narazíte na větší počet turistů, ale i tak jsme na vyhlídkách často byli sami. Skalní města máme moc rádi a Jetřichovické sklály určitě patří k jedněm z nejkrásnějších.

Jetřichovické skály
Prázdniny jsou u konce a kluci musí zase zpět do školy. Kolotoč běžných povinností opět začíná. Ale už plánujeme další kratší i delší cesty a moc se těšíme.




Žádné komentáře