Vojenské pevnosti na víkend



Kluci měli už dlouho slíbeno, že vyrazíme prozkoumat nějaké vojenské pevnosti. Konečně došlo na věc a na víkend 16.-17.9.2017 jsme vyrazili. Vybrali jsme pevnost Hanička a Dobrošov, s tím, že se mrkneme i do přilehlých menších pevností, řopíků a bunkrů.

Kolem 22 večerní hodiny jsme dojížděli k parkovišti u pevnosti Hanička, kde zrovna v tu dobu rekonstruovali povrch silnice, ale nedali jsme se odradit a vjeli jsme za zákazy na vyfrézovaný povrch a na parkoviště jsme dojeli v pohodě. Zaparkovali jsme vedle hromady štěrku, což nás mělo asi varovat.... ale.... každopádně jsme si užili fajn večer i s malou noční výpravou na průzkum okolí.

V 7 ráno nás vzbudil bagr, který se pustil do té hromady štěrku vedle naší ložnice...

Tak alespoň jsme nevyspávali dlouho :-) Po snídani jsme zabalili věci na výlet a vyrazili k pevnosti, je to asi 3 km lesem, příjemná procházka. Pevnost otevírala v 9:30 a my jsme ještě skoro půl hodiny čekali před branou. Výhodou ale bylo to, že takhle brzy nikdo jiný nepřišel, tak jsme měli za 180Kč individuální prohlídku s příjemnou blondýnkou jen pro nás. Tvrz se nám moc líbila. Po prohlídce jsme pokračovali ještě kousek lesem k rozhledně Anna, výhledu jsme si moc neužili, protože bylo zataženo. Cestou zpět k autu jsme sbírali houby, les byl plný mechu a našli jsme několik krásných malých hříbků.

Následoval přesun přes polské pohraničí k Náchodu a pevnosti Dobrošov. Zakotvili jsme na parkovišti u pevnosti s nádherným výhledem do kraje. Prošli jsme okolí a měli jsme štěstí na nádherný západ slunce nad vodní nádrží Rozkoš, který jsme pozorovali od Jiráskovi chaty.

Hned ráno jsme šli na prohlídku pevnosti, tentokrát se ale sešla skupina asi 30 lidí. Každopádně i Dobrošov je zajímavé místo, měli jsme štěstí, tvrz teď bude 3 roky uzavřena a proběhne tu velká rekonstrukce, včetně vybudování výtahu - průvodce říkal, že tvrz pak ztratí své kouzlo... uvidíme, přijdeme to v roce 2020 ověřit.

Po prohlídce jsme pokračovali po okolních menších pevnostech, cílem byla restaurace Bonato v Náchodě, na kterou máme krásné vzpomínky, jezdili jsme sem, když byl Matěj malý. Naše trasa je TADY. V Bonatu jsme si tentokráte moc nepochutnali, v salátu to divně chroupalo, jídlo bylo dost slané... ale dáme jim šanci zase příště...

Někde na hradecké dálnici cestou domů jsme pokořili ujetých 10.000 km, na první sezonu dobré skóre ne?
Kluci u pevnosti Dobrošov


Ranní budíček - bagr

Konečně úsměv - tvrz Hanička

Ošetřovna na tvrzi Hanička

Nekonečné chodby... tvrz Hanička

Parkujeme u pevnosti Dobrošov (ta bílá tečka uprostřed :-) 
Západ slunce nad Rozkoší
Na vyhlídce u Jiráskovi chaty




Bonato - fotil Matěj :-)

10000 je tam :-)

Žádné komentáře