Teplické skály 24.-25.3.2018

Michal si k narozeninám, které má 23.3., nepřál nic jiného, než vyrazit někam bydlíkem - kamkoli :-) Variant bylo více, ale nakonec jsme vybrali Teplické skály

Parkovali jsme přímo u vstupu do Teplických skal TADY. V sezoně se jedná o placené parkoviště, v březnu ještě nikdo nic nevybírá a byli jsme to úplně sami. Vstup do skal je ale zpoplatněný po celý rok, za rodinu jsme platili 170 Kč. Naplánovala jsem okruh ideálně skoro na celý den. Vždy počítám s delšími zastávkami, procházíme také často různé cestičky, které vlastně nejsou po cestě, takže časová rezerva je nutná.

Naše trasa vypadala zhruba takhle.

Hned na začátku trasy je možné se podívat na zříceninu hradu Střmen, který rozhodně stojí za trochu námahy. Nahoru vede přesně 300 schodů :-)  Přímo z cesty tu prudce stoupá soustava schodišť a žebříků, které vás dovedou do míst, kde kdysi stával strážní hrad. Dobrodružné a lehce adrenalinové šplhání je zakončeno strmým žebříkem, díky němuž se dá dostat až na nejvyšší skalisko, které je nyní upraveno jako vyhlídková plošina. Stejnou cestou musíte nazpět. Vyhlídka je krásná, pod sebou jsme krásně viděli náš bydlík na parkovišti.

Dalším cílem byla rozhledna na vrchu Čáp v nadmořské výšce 786 m n.m., která poskytuje nádherné výhledy nejen na okolní skalní města, ale také Krkonoše nebo Orlické hory. Rozhledna měří 14 metrů a vede na ni jen 44 schodů, takže určitě stojí za výšlap! 

Do auta jsme se vrátili akorát na večeři kolem 17té hodiny. Po jídle už kluci odmítli poslušnost, tak jsme je nechali v autě a vyrazili jsme ještě do okolí na procházku. Trochu jsme si zašli, takže jsme se vraceli až za tmy, příjemně ucoprtaní :-) 

Ráno jsme přejeli do Adršpachu. Na hlavním parkovišti jsme se dozvěděli, že od dubna bude už parkování zdarma a naopak se zvýší vstupné, které bylo za rodinu 130 Kč. Adršpach je taková klasika, byli jsme tu už mockrát, ale takhle v zimě ještě nikdy. A rozhodně mě to tu bavilo skoro nejvíc. Sice nejezdili lodičky, takže jezírka jsme neviděli, ale zamrzlé vodopády byly nádherné. A vidět prázdné skály, mít to tu skoro jen pro sebe, to je paráda!

Hrad Střmen - tam dole v srdíčku je náš bydlík :-)

Naše zkratka skrz skály
Schody z hradu Střmen


Objevování - jeskyně v Teplických skalách

Na rozhledně Čáp :-) 

Rozhledna Čáp

Parkování u Teplických skal





Adršpach
Zamrzlý Velký vodopád v Adršpachu

Žádné komentáře