Balkán karavanem v létě (na kolik nás to vyšlo?)

Na cestu jsme měli 16 dní a to je bohužel žalostně málo na všechno krásné, co Balkán nabízí. Nakonec jsme do Albánie jen nakoukli a poznávání této země si necháme na jindy. I tak jsme v Bosně a Hercegovině a Černé hoře zdaleka neviděli vše, co bychom rádi, takže se sem budeme určitě brzy vracet za novým poznáním.



Naše celá trasa vypadala nakonec cca takhle, odkaz na mapy.cz 

Všechna navštívená místa a podrobné informace najdete TADY.

Finální podoba naší cesty po Balkáně cca 3300 km

Na kolik nás naše cesta vyšla?

NAFTA ⛽

Ujeli jsme cca 3300 km s průměrnou spotřebou cca 12 litrů a protankovali jsme 9500 Kč. Průměrná cena za litr nafty byla kolem 30 Kč. V Bosně i Černé hoře byla nafta trochu levnější než v Chorvatsku, Maďarsku nebo u nás, ale rozdíl není nijak propastný.

💰 DÁLNIČNÍ POPLATKY 

Slovensko - měsíční dálniční známka 360 Kč
Maďarsko - měsíční dálniční známka 840 Kč
Chorvatsko a Bosna drobné poplatky u mýtných bran - 750 Kč

Celkem tedy poplatky za dálnice 1950 Kč. 

Kvalita silnic - ne nadarmo se říká, že nejhorší na při cestě na Balkán je naše D1, co se kvality povrchu týká je to určitě pravda. Všechny dálnice, po kterých jsme jeli byly ve srovnání s D1 parádní. Okresky jsou jak kde. Někde až překvapivě nové a pěkné, někdy třeba v Bosně úplně chyběl asfalt a najedou je kus silnice prostě štěrk, nebo je toho asfaltu jen kousek maximálně pro jedno auto. Tam, kde jsou serpentiny, to chce zkušeného řidiče, s dobrým odhadem vzdáleností a schopností případně kus couvat, což já naštěstí mám :-) U tunelů vytesaných do skal nikde není žádné výškové značení, ale neměli jsme problém se vejít. Celkově hodnotím silnice a vůbec jízdu po Balkánských zemích stejně nebo spíš lépe jak u nás. 

🏰VSTUPNÉ, PAMÁTKY

Hrad ve městě Jajce 6 EUR
Jeskyně Bijambare - 12 EUR
Národní park Durmitor - 20 EUR
Národní park Lovčeň - 6 EUR

Vstupné na památky a do národních parků nás stálo 1200 Kč

🚐 PARKOVNÉ

Nic. Neplatili jsme nikde žádné poplatky za parkování :-) Nebyli jsme v žádném kempu, všechno pěkně na divoko. Pokud chcete konktrétní tipy, které nejsou na blogu, klidně mi napište mail katka.arnoldova@gmail.com :-) 

Možná bych sem započetla 25 EUR za odvoz horskou službou v Durmitoru k autu :-) takže 650 Kč.

Měli jsme jediný problém a to na tomto parkovišti mapy.cz/s/3woei GPS 41.9514281N, 19.1788100E na hranicích Černé hory a Albánie nad městem Ulcinj.  Doporučuju sem nejezdit na noc. Zaparkovali jsme večer, užili si nádherný západ slunce a před půlnocí jsme šli spát, nikde nikdo. Chvíli po půlnoci přijeli v osobáku dva chlapi, zaparkovali metr od našeho auta, nechali puštěný motor a rádio a vedle auta si celkem hlasitě povídali. To už jsme si říkali, že je to nějaký naschvál...  Asi za 20 minut přijeli 2 čtyřkolky a jezdily kus za autem sem a tam, prostě kravál. Tak Michal sedl za volant a jeli jsme jinam... Vyloženě nás vyšikanovali. Jinak jsme ale všude spali v pohodě a míru :-) 

🍔JÍDLO

Jako vždy jsem hlavní zásoby vezla z domova a dokupovali jsme jen ovoce, zeleninu, mléčné výrobky a sem tam si dali něco menšího ve městě nebo v kavárně.  Celkem jsme utratili 7600 Kč. 

Vybavenost obchodů je úplně v pohodě, i v tom nejmenším krámku se základní potraviny dají koupit. Někdy je to trochu risk, jak bude sýr nebo jogurt chutnat (ty byly hodně husté v porovnání s našimi), ale to mě právě baví, ráda ochutnávám. Kluci všichni trochu trpí, mají rádi "to svoje" . 

Západ slunce na hranicích Montenegro a Albánie - tady na tom místě nás pak v noci vyhnali místní prudiči. Asi jsme tam hrozně překáželi....
Celkem nás tedy 16 dní putování po Balkáně vyšlo na 21000 Kč. 

Vychází to na 328 Kč na osobu a den. Nejdražší je samozřejmě nafta, pokud by člověk nikam nespěchal, částka se bude ještě více snižovat... 

Často se na FB karavanových skupinách řeší, jestli se takový způsob trávení dovolené "vyplatí" - každý musí posoudit sám...  Navštívili jsme 5 zemí, viděli jsme spoustu památek, několik měst, strávili jsme 5 dní odpočinkem u moře, nachodili jsme desítky kilometrů po horách a národních parcích a vezeme si spoustu zážitků. Sebe krásnější a sebelevnější pobyt na jednom místě by pro nás výhodnější určitě nebyl :-) 

5 komentářů

  1. Dík za info v srpnu vyrážíme a máme na to stejných 16 dní s tím, že sichceme udělat cyklistický výlet z Albánie na Korfu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tez 3.8.vyrazime uvidime kam nas to az zatahne...pekne napsano😉

      Vymazat
    2. Moc děkuju za milý komentář a přeju šťastnou cestu a spoustu super zážitků :-) Dejte pak třeba vědět, jestli se Vám nějaké informace hodily!

      Vymazat
  2. Opět krásné počtení. Naprosto s Vámi souhlasím, že denní náklady za osobu za to, co jste všechno viděli, zažili, co jste poznali a prochodili, jsou minimální. My jsme si tento styl cestování také oblíbili, 14 dní v uzavřeném hotelovém resortu nám nic neříká. Rádi poznáváme místní přírodu, kulturu, památky, lidi a jídlo. Díky za článek a přeji mnoho úžasných zážitků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo :-) on je asi nesmysl to takhle přepočítávat, ale často se to na Facebooku řeší a málokdy někdo veřejně napíše, kolik ho ta cesta vlastně stála :-) Za tyhle peníze jsme si užili dovolenou přesně podle našeho gusta, plnou zážitků a hlavně svobody. Přeji Vám příjemné cestování a děkuji za milý komentář! :-)

      Vymazat