Termální lázně, technické muzeum a další radosti - květen 2019

Na květnový prodloužený víkend od středy do neděle jsme toho naplánovali spoustu. Kluci si už dlouho přáli navštívit Aquapark Therme Erding u Mnichova, technické muzeum Spyer a já jsem pak doladila ještě nějaká další místa, nakoukli jsme i do Švýcarska a přidala jsem lekci dějepisu v Kostnici :-)


Nad Rýnskými vodopády.
Therme Erding 

 Z Prahy coby kamenem dohodil (360 km), kousek od Mnichova, leží ráj pro všechny milovníky teplé vody, hýčkání, zábavy a zážitků. Jedná se o největší termály na světě a těch NEJ je tu tolik, až je to skoro trapné... Nejdelší skluzavka, největší saunový svět, nejlepší lázně v Německu... všechno nelze za jeden den ani prožít, nebudete vědět, kam dřív. Doporučuji návštěvu naplánovat na všední den, o víkendu tu totiž nebývá moc k hnutí. Pramen, který zásobuje celé lázně tryská z hloubky 2350 metrů, je horký 63 stupňů a léčí snad vše - klouby, revma, kůži. Nejlepší je, že voda není cítit chlorem, jako v klasickém akvaparku a povalování v ní je opravdu příjemné. Děti neopustí zónu Galaxy, plnou tobogánů - i my jsme se nechali zlákat a užili jsme si ježdění opravdu dosytosti. Stejně tak povalování v nejrůznějších bublinkách venku i uvnitř. S Honzíkem jsme strávili minimálně hodinu pohupováním na vlnách v bazénu u hotelu Victory. A to jsme nenavštívili část určenou dospělým (nad 16 let), která je jak plavková tak bez plavková, saunová. To třeba někdy příště bez kluků :-) V obytce jsme spali přímo na parkovišti u hlavního vstupu, ale k dispozici je i STP. Návštěvu opravdu doporučujeme, sem se totiž budete chtít vracet! Mimochodem, fotit se tu nesmí a vlastně mě to ani nelákalo zkusit porušit, prostě jsme si užívali a mobily nechali spát.


Technický miš maš všeho možného, lokomitivy, kolotoče, trysko auta, stará auta, motorky, letadla... Tady si přijde na své každý.

Technikmuseum Speyer

Další zastávkou bylo technické muzeum ve Špýru a to hlavně z toho důvodu, že je tu vystavená ponorka, do které se moc chtěl podívat Matěj. Během všedního dne je tu opět minimum lidí, takže do všech exponátů letadel, lodí, vrtulníků i ponorek jsme měli přístup bez čekání a v podstatě jsme skoro všude byli sami. Michal si tu také přišel na své.

Uvnitř ponorky U-9 - opravdu velký obdiv všem, kteří se do toho nechali zavřít a potopit pod hladinu moře. Pro mě neskutečná představa...

Expozice letadel, aut, astronomie, na co si jen vzpomenete.
Během odpoledne jsme se ještě zašli podívat do centra města Špýr - jedná se o krásné, upravené město s bohatou historií. Najít tu můžete památku UNESCO Katedrálu, která je největším románským chrámem v Německu i Evropě. Byla symbolem moci císařů Svaté říše římské a také místem jejich posledního odpočinku. Trojlodní chrám se čtyřmi věžemi a dvěma kupolemi byl postaven z červeného pískovce v 11. století.


Katedrála ve Špýru.
Pokračovali jsme k testovací věži Thyssenkrupp v Rottweilu. Jedná se o 246 metrů vysokou zkušební věž pro expresní a vysokorychlostní výtahy. Věž postavená firmou Thyssenkrupp Elevator od roku 2014 do roku 2017 nabízí nejvyšší návštěvnickou platformu v Německu ve výšce 232 metrů a je druhou nejvýše položenou zkušební věží na světě pro výtahové systémy. Suterén, který slouží jako zkušební prostředí pro výtahové šachty, má celkovou délku 275,5 metrů.


Návštěva věže je super zážitek.

Věž získala řadu architektonických, inženýrských a designových ocenění. Návštěvnický výtah vás cca za 20 vteřin prosklenou šachtou vyveze až na plošinu, což je super zážitek. Bohužel tu ale je také dost lidí - jezdí sem autobusy důchodců a firmy sem vozí nejspíš zaměstnance na něco jako "teambuilding" akce. Takže se na vstup tvoří fronty. Výhled z plošiny je do všech stran skvělý, jinak zde nic není (ani WC :-)), takže za chvíli už jste zase ve výtahu a frčíte zpět dolů.

Výhledy na Rýnské vodopády ze všech stran.

Pokračovali jsme do Švýcarska k Rýnským vodopádům. Zaparkovali jsme tady GPS 47.6750378N, 8.6152886E. Parkoviště bylo v tuto dobu zdarma. Vodopády jsou nejmohutnější v Evropě a vznikly v poslední době ledové při činnosti ledovců, tedy před 14 000 až 17 000 lety. Z vyhlídky pod zámkem Laufen můžete pozorovat neskutečnou sílu valící se vody. Vodopády jsou ale úctyhodné snad z jakéhokoli pozorovacího místa, které v okolí najdete. Možností je také jízda loďkou. Sjíždění vodopádů na plavidlech bylo dlouhou dobu považováno za nemožné. Přesto se to několika dobrodruhům na kajaku v minulosti podařilo. Pokud byste to snad chtěli taky zkusit, připravte si na pokutu 5000 CHF :-) 
V noci mají vodpodády kouzelnou atmosféru.

Odpoledne jsme si přejeli na klidnější parkoviště kousek nad zámek sem GPS 47.6730044N, 8.6202375E. Michal si tu mohl pouštět letadýlko, kluci si zajezdili autíčky na ovládání a já si dala svou jóga lekci. Parkoviště bylo úplně prázdné, takovou samotku jsme nečekali, ale moc jsme si ji užili. Nebyl problém vyndat gril a v klidu se navečeřet. Večer jsme se šli ještě projít kolem osvětlených vodopádů a to bylo snad ještě kouzelnější než přes den.


Kostnice - největší město na březích Bodamského jezera.

Navštívili jsme město Kostnice na břehu Bodamského jezera, kde byl 6. července 1415 upálen Jan Hus - trocha dějepisu klukům neuškodí, takže jsme si zopakovali základní historická fakta. Prohlédli jsme si dominantu města Chrám matky Boží (Munster Unserer Lieben Frau) - v tomto kostele obhajoval v době kostnického koncilu Jan Hus svoje učení - byl ale souzen a odsouzen. Venku nás pak přivítal pořádný slejvák, který nás zahnal zpět do auta - mimochodem jak se baví moji chlapi ve vylidněných uličkách během deště? Ano - strkají se vzájemně pod okapy - takže přišli fakt totálně durch... ale sranda musí být!


Všichni spolu :-) Thyssenkrupp věž.
Poslední noc před cestou domů jsme strávili u Wörthsee na parkovišti GPS 48.0688322N, 11.1833661E. Jezero se dá obejít, nebo objet na kole. Je to cca 12 km téměř po rovině. Kola jsme neměli, takže se šlo pěšky a pak už zase zpět domů.


Žádné komentáře