Podzimní prázdniny 2017 v Rakousku

Původní plán byl vyrazit na kola, jenže objednaný držák na Laiku nedorazil včas kompletní, tak jsme nakonec naložili kola jen pro kluky. Zamířili jsme to Rakouska k jezerům, tam nás to moc baví a je tam pořád co objevovat.

1. První místo bylo u jezera Attersee na parkovišti tady 47.8028594N, 13.4855783E. Žádná zákazová cedule na tomhle plácku není. Vzhledem ke konci října tu bylo úplně prázdno a nikdo si nás nevšímal. V létě bude situace určitě jiná, protože přímo tady na tom místě je koupaliště s několika atrakcemi, oplocené, placené. Je tu spoustu dalšího vyžití - hřiště pro děti, tenis, minigolf a lezecká stěna, kterou jsme hned otestovali! Prošli jsme se k jezeru Mondsee a kluci využili kola, oproti původnímu plánu jsme u jezera pěkně "proflákali" celý den, kluci tam odpoledne dokonce i skočili! Blázni, voda byla pěkně studená, ale sluníčko svítilo a hned jsme je usušili, vzhledem k jejich otužilosti jim, myslím, nic nehrozí :-)

2. Chtěli jsme si vyjet na kopec parním vláčkem se St. Wolfgang, zaparkovali jsme večer tady 47.7398594N, 13.4390464E, parkoviště je placené 3EUR za vjezd - mělo by to být na 24 hodin, ale nikdo to nehlídal, možná to funguje v sezoně jinak... večer jsme si prošli město St. Wolfgang im Salzkammergut. Bohužel jsme se ráno vzbudili do pořádného lijáku a podle předpovědi to tak mělo být celý den, tak jsme výlet vzdali, ale určitě se sem vrátíme za hezčího počasí! 

3. Deštivý den jsme se rozhodli strávit v nějakém aquaparku, vygooglila jsem Eurotherme Bad Schallerbach, kdyby tu byla tak polovina lidí, bylo by to fajn... Bylo totálně narváno, vstup byl možný jen to části s tobogany a byl trochu problém si vůbec někde dát ručník... ale klasika, kluci nadšení, tobogany je bavily celé odpoledne a my jsme prostě odpočívali...

4. Další zastávka byl Wildpark - opravdu jedinečná ZOO zasazená do krásné přírody místních hor. Vstupné jsme platili 26 EUR za rodinu a za 1,8 EUR je možné si koupit veliký pytlík krmění pro zvířata. A to se opravdu vyplatí! Příště klidně dva pytlíky :-) po celé ZOO se toulají nenažrané kachny a husy, jakmile vidí pytlík granulí už jsou u vás, po cestě jsme je museli pomalu překračovat. V řece jsou obr pstruzi, kteří se můžou po granulích utlouct, případně pro ně za 0,50 EUR můžete dokoupit spešl krmení. Všechna zvířata byla evidentně ve výborné kondici, expozice nádherně upravené s citem a respektem k přírodě. A co bylo nejvíc, všechna zvířata byla zvědavá a akční - takže se na nás přišla mrknout, většina se snažila vysomrovat nějaké ty granulky - museli jsme šetřit s tím jedním pytlíkem. Za mě to je snad nejlepší ZOO, kde jsem v životě byla - není největší, nemá luxusní pavilony, ale dýchá tu příroda a láska k ní na každém kroku. Jediný, kdo chrněl a nevšímal si nás, byl párek rysů, viděli jsme jen jejich zadky :-)

5. Popojeli jsme o pár km výš k jezeru Almsee - jezero je nádherné, jeho teplota v létě nevyleze přes 14 stupňů, takže koupat se tu určitě nedá, teda alespoň za nás ne. Je tu povolené paddlování a kajak - jinak nic, žádné lodě atd, opravdu velmi chráněné místo. Nad jezerem je veliké parkoviště s označením NO CAMPING - takže nic pro nás... Je to perfektní místo na start výletů po horách, ty jsou všude kolem a přímo lákají k výstupům a dobrodružství. Na břehu jezera je několik odstavných ploch, které nejsou nijak značené - není na nich žádná zákazová značka - tak jsme si jednu vybrali a zůstali přes noc. Souřadnice 47.7532300N, 13.9514200E. Chtěli jsme ráno jezero obejít dokola, ale opět tak šíleně lilo, že jsme se rozhodli jet domů. Budeme se sem muset ještě vrátit :-)

Díky svobodě, kterou nám karavan poskytuje se prostě rozhodneme, podle počasí i nálady, kam se podíváme dál. A to nás prostě baví :-)

Krmení ve WILDPARK - i tenhle majestátní obr zobal mlsně z ruky :-)


Parkování u AtterSee, hned vedle je koupaliště. 

Lezecká stěna u AtterSee
Žebračky na každém kroku :-) WILDPARK.at

Roztomiloušové - granulku si ve vodě nejdřív pořádně vydrbali a pak teprve slupli :-) 

Páreček rysů nám víc neukázal. Ale i zadky mají pěkné :-) 

Vydra - akční, čilá, veselá, moc nás bavila!
Parkování u ALmSee, ulice je slepá, byl tu absolutní klid.

Hory u AlmSee si přímo říkají o pořádnou túru!

Žádné komentáře