Opuštěné Kokořínsko na podzim

Na poslední listopadový víkend jsme navzdory předpovědím počasí vyrazili do Máchova kraje. Bylo sice větrno a sluníčko jsme vůbec nezahlédli, ale taky jsme nezmokli a to se počítá jako velké plus.
Opuštěné Máchovo jezero na konci listopadu


V pátek jsme už za tmy parkovali poblíž vesničky Skalka přibližně tady GPS 50.5863800N, 14.4208622E na travnatém plácku pod stromy. Během léta tu asi bude trochu větší šrumec kolem hospůdky, která teď ale byla zavřená. Ráno jsme vyrazili po červené turistické značce přes skalní útvar Husa až do vesničky Pavličky. Cestou jsme nepotkali živou duši. 

Toulky Máchovým krajem - skalní útvar Husa a Čáp.

Bylo opravdu příjemné jít opuštěným lesem. Listí ze stromů už opadalo a les je připravený na sněhovou peřinu. Takový ten krásně barevný a teplý podzim se proměnil na temné pošmourno. Tajemný nádech, který v tuto dobu příroda vyzařuje mě naplňuje neskutečným klidem a pocitem smíření. Barevnost a veselost léta se stala vzpomínkou a z čekání na zimu příjemně mrazí.

Na vyhlídce Čáp a na cestě lesem.

Z Pavliček jsme pokračovali přes zříceninu hradu Čáp, který byl opuštěn už v 15. století. Můžete tu vidět bizarní skalní kyj, tzv. Čapskou palici, která je ojedinělou ukázkou zvětrávání železitého pískovce. Prohlédnout si můžete sklep a objekt kruhového půdorysu o průměru 2,8 m v hloubce kolem 3 m. Z místa je opravdu nádherný výhled do okolí. Po zelené turistické značce jsme pokračovali zpět k autu. Celá naše trasa nakonec byla 20,6 km dlouhá a najdete ji TADY . Cestou jsme si v lese na pařezu ohřáli domácí vývar na posilněnou :-) 


Oběd uprostřed lesů, horká polévka, která postaví na nohy každého :-) 

Po návratu jsme přeparkovali k Máchovu jezeru na zapadlé místo Pod Šroubeným GPS 50.5950281N, 14.6420425E. Noc tu byla úplně klidná, ale v neděli přes den jsme tu opuštěné auto stát nenechali a přejeli jsme na parkoviště u kempu GPS 50.6003325N, 14.6434397E. V neděli dopoledne jsme obešli úplně opuštěné a pošmourné Máchovo jezero. TRASA je dlouhá 13 km a určitě by to bylo lepší na kole než pěšky. Z Mácháče toho vlastně moc neuvidíte, protože je obehnaný plotem a kde to je jen trochu možné, je kemp. 


Tajemné kouzlo podzimního lesa čekajícího na zimu. 
Pojedeme příště ještě po blátě nebo už po sněhu? A kam to bude? Uvidíme, ale už teď se těším!




Žádné komentáře