Železné hory - tip na víkend

Naše poslední výpravy vedly do skalních měst a řekli jsme si, že malá změna by neuškodila. A protože sezona přeje houbaření, trochu jsem pogooglila, kde by asi tak mohly růst a vyrazili jsme do Železných hor.


Východ slunce u rozhledny Boika, Nasavrky.

Zaparkovali jsme kousek od městečka Nasavrky u rozhledny Boika GPS 49.8465097N, 15.7840817E. Je to místo s nádherným výhledem do kraje, sice je tu díky rozhledně trochu vyšší fluktulace lidí, ale nic tragického. Na noc dorazil ještě jeden obytňák. Ráno jsem si přivstala a vyrazila jsem fotit východ slunce, můj původní plán vylézt si na rozhlednu vzal za své, k mému úžasu nahoře spalo asi 5 lidí ve spacácích :-) Vůbec jsme večer nezaznamenali, že tam přišli.
Les plný hřibů, podzimní ráj.

Jelikož už od minulého týdne Matěje i mě trochu trápila rýma, neplánovala jsem žádné šílené pochodové cvičení, ale cca 15 km (trasa je TADY) s cílem sbírat houby cestou. A to se také parádně vydařilo. Narazili jsme v jednom místě na "hřibiště", kde nás chytla houbařská vášeň, byly tu desítky babek, ale snad ještě víc hříbků. Takže jsme zakotvili a sbírali a sbírali. GPS souřadnice jsme poslali Michalovým rodičům, kteří na tohle místo vyrazili hned v neděli a přivezli domů tři narvané koše hub, takže jsme to tam opravdu nevysbírali.

Dřevěná zvířátka v kmenech podél říčky Chrudimky.

Naše cesta vedla podél klidné říčky Chrudimky krásným údolím. Nádherné, zdravé a převážně listnaté lesy, tu mají úplně jiný ráz. Nenarazili jsme na žádný kůrovcem napadený jehličnan. Cestou se prochází chatovou osadou Peklo a narazíte na několik krásných vyřezávaných zvířátek v pařezech. Doporučuji trasu i s malými dětmi, podél vody není problém také s kočárkem a děti budou nadšené.

Střípky z cesty, dubová alej u Drahotického rybníka a pohled na náš domov z rozhledny Boika.

Pokračovali jsme přes zříceninu hradu Strádov, kde už toho není opravdu moc k vidění do vesničky Libáň, kde je u Drahotického rybníka krásná dubová alej. Stromy prý nejsou až tak staré, ale tvoří moc hezkou dominantu. V obci Nasavrky mají sad jedlých kaštanů a na náměstí také příjemnou restauraci se zahrádkou, kde jsme zastavili na pivo za odměnu. Mají tu také moc pěkné dětské hřiště, kterému jsme nedokázali odolat :-) 

Nasavrky - na první pohled trochu ospalé městečko, ale na hřišti byla sranda :-) 
V neděli jsme se ještě krátkou procházkou podívali také k vodní nádrži Křižanovice (trasa je TADY). Příjemný cca 8 km dlouhý okruh by v pohodě zvládly i malé děti. Cesta vede kolem chatiček na břehu přehrady, oblast se jmenuje Mezisvětí - v sobotu jsme procházeli Peklem a v neděli Mezisvětím, krásně to tu mají pojmenované. Určitě se do této oblasti budeme brzy vracet, Železné hory jsou opravdu krásné. 


Žádné komentáře