Krupka a Tiské skály - tip na víkend


Na červnový víkend jsme vyrazili k městu Krupka, od Ústí nad Labem se vyšplháte do Krušných hor a výhled, který se pod vámi otevře rozhodně stojí za to!


Výhled z Komáří Vížky na Ústí nad Labem

Zaparkovali jsme na plácku pod Komáří Vížkou tady GPS
50.7060689N, 13.8512128E, v zimě je tu startovací místo na běžky, v létě spoustu možností na výlety po okolí. Zákazová cedule žádná. Výhled z Komáří Vížky je úchvatný a pivo tu točí až do 22 hod. 

Komáří Vížka krásný kostelík, naše spací místo a zasloužené pivko po návratu z výletu v sobotu. 

V sobotu ráno se potvrdilo naše oblíbené pravidlo, že vstávat brzy se vyplatí. V 9:30 jsme došli ke Štole Starý Martin a na první prohlídce jsme byli úplně sami. Vstupné za rodinu jsme platili 200 Kč a jako vstupenku dostanete krásný pohled. Individuální výklad byl opravdu zajímavý. Lidem kteří tu pracovali se musíme hluboce poklonit, nebyla to lehká doba k žití. 

Štola Starý Martin - prohlídku opravdu doporučujeme
Po prohlídce jsme pokračovali z kopce dolů do města Krupka, kde jsme si prohlédli zříceninu gotického hradu, akorát se tu chystala svatba, tak jsme pokračovali dál. Čekala nás cesta lesem až na vrchol Lysá Hora. Po cestě jsme nepotkali živáčka, evidentně jsem opět vybrala trasu, která není profláklá po sociálních sítích :-) nechybělo oblíbené zkoumání pulců v loužích, teplý oběd z vařiče v moc pěkném dřevěném přístřešku a taky bohužel vytahování několika klíšťat... 

Cestou po Krušných horách 
Na Lysé hoře je sice značené v mapách vyhlídkové místo, ale nějak se nám ho nepodařilo najít, všude byly stromy a borůvčí, cestičku jsme i podle GPS pořád nějak míjeli. Zpět k autu už to bylo mezi rozkvetlými loukami, opravdu radost pohledět a tady už i nějaký ten turista, nebo spíš cyklista, byl taky k vidění.

Celá naše trasa vypadala takhle https://mapy.cz/s/3tD6H necelých 20 km, které v pohodě zvládnou i menší děti než ty naše.

Slaňování v Tiských stěnách
V neděli brzy ráno jsme přejeli k Tiským stěnám a zaparkovali tady GPS 50.7870653N, 14.0401197E, parkoviště pod turistickou chatou Tisá je zdarma, určitě by tu nebyl problém přespat. Každopádně je třeba sem přijet o víkendu včas, protože po poledni už by se na parkoviště nevešla ani myš a i všude kolem bylo plno. Vyrazili jsme do skal na slaňování, takže kluci si užili náležitý adrenalin. 
Tiské stěny, nádherné skalní město, už jste tu byli?
Víte, že v Tiských skalách se natáčely Letopisy Narnie? najdete tu pískovcové útvary dosahující až do výšky 613m a celá oblast je rájem horolezců. Po obědě jsme vyrazili domů a zbytek horké neděle jsme si užili u bazénu :-) 


Žádné komentáře